Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem?
Szpinak to warzywo nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Tak, tak! Kto wspomina je jako horror z dzieciństwa, ten najpewniej kosztował szpinak, który był po prostu źle przyrządzony. I na surowo i jako nadzienie sprawdza się on fenomenalnie. Idealnie pasuje więc jako nadzienie do naleśników. A jak takie naleśniki z serem i szpinakiem przyrządzić? Przygotowanie naleśników z serem i szpinakiem nie jest niczym trudnym. Poradzisz sobie z tym zadaniem nawet, jeśli Twoje umiejętności kulinarne są bardzo podstawowe. Oto, jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem i serem krok po kroku.
Czego potrzebujesz, by powstały idealne naleśniki ze szpinakiem?
Gdy chodzi o akcesoria kuchenne, niezbędna będzie patelnia, a może dwie: jedna do smażenia naleśników, druga do przygotowania nadzienia. Ponadto nóż i łopatka do mieszania.
Do przygotowania solidnej porcji naleśników użyj:
- 1,5 szklanki mleka i 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej,
- 2 szklanki mąki – najlepiej tortowej, choć jeśli chcesz, by naleśniki były bardziej „fit”, możesz użyć mąki orkiszowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej,
- 2 jajka – zadbaj, by były wolnowybiegowe i świeże,
- szczyptę soli.
Tak przygotowane składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, by powstała gęsta, lejąca masa. Teraz czas na nadzienie.
Składniki na nadzienie ze szpinaku i sera
Czego potrzebujesz do nadzienia naleśników ze szpinakiem i serem? Podstawą musi być oczywiście szpinak. Użyć możesz świeżego, choć pamiętaj, by przed obróbką dokładnie go umyć, a najlepiej sparzyć. Dobrze sprawdza się też szpinak mrożony. Tu masz wybór: możesz użyć mrożonych liści szpinaku (dla bogatszej tekstury nadzienia) lub rozdrobnionego szpinaku (jeśli chcesz, by nadzienie było zwarte) – obydwa produkty znajdziesz oczywiście w ofercie Hortex. Do tego ser. Jaki? Dobrze skomponuje się zarówno feta, jak i klasyczne sery żółte czy ser pleśniowy typu gorgonzola. Około 100 g na porcję szpinaku w zupełności wystarczy. Do tego czosnek, sól oraz gałka muszkatołowa i… to tyle.
Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem?
Smażenie naleśników to czynność, z którą poradzi sobie większość z nas. Gorąca patelnia, odrobina tłuszczu (najlepiej oleju) i cienkie warstwy ciasta. Tyle wystarczy, by po kilkunastu minutach smażenia otrzymać solidną porcję naleśników.
Jak przygotować nadzienie szpinakowo – serowe:
- roztop na patelni masło klarowane i zeszklij na nim czosnek, uważając by się nie przypalił,
- wrzuć na patelnię świeży lub mrożony szpinak i podsmaż kilka minut,
- przypraw gałką muszkatołową i dodaj do mieszanki ok. 5 łyżek gęstej śmietany,
- szpinak delikatnie posól i gotuj go chwilę na niewielkim ogniu,
- dodaj pokruszoną fetę lub gorgonzolę, a żółty ser po prostu zetrzyj na tarce – mieszaj nadzienie aż do roztopienia się sera.
Teraz wystarczy połączyć naleśniki z nadzieniem i…