Jak skarmelizować marchewkę?
Marchew należy do najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Nie obejdzie się bez niej większość zup, jest składnikiem surówek i sałatek, chrupiemy ją na surowo, a nawet pieczemy z niej ciasta. Pijemy soki marchewkowe, a do ulubionych dodatków do obiadu należy duszona marchewka z groszkiem. Oprócz walorów smakowych posiada również walory odżywcze.
Karmelizowana marchewka
Karmelizowanie warzyw to sposób na pyszną i zdrową jarzynkę do obiadu. Jak skarmelizować marchewkę?
Składniki:
- 0, 5 kg marchewki (dla 4 osób),
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu lub cukru,
- odrobina soli,
- szczypta pieprzu.
Do tego przepisu najlepiej zastosować marchewkę mini. Odpowiednia będzie zarówno ta świeża, jak i mrożona, którą znajdziesz m.in. wśród produktów Hortex. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zwykłą karmelizowaną marchew. Mini marchewki karmelizowane mogą być w całości. Te większe kroimy w grube słupki albo talarki.
Karmelizowanie marchewki może okazać się pomocne, gdy najmłodsi domownicy nie chcą jej jeść w innych formach. Sprawdzi się ona nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako zdrowa przekąska. Tworzy idealną kompozycję z mięsem oraz lekko pikantnymi daniami. Może stanowić też ciekawy składnik sałatki.
Przygotowanie karmelizowanej marchewki
- Marchewkę należy umyć, obrać, pozostawiając 2-3 cm naci lub wykorzystać mrożoną.
- Następnie gotować marchewkę przez 15 minut w lekko osolonej wodzie.
- Odcedzić wodę i osuszyć warzywo.
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dodać masło (samo masło szybko się przypala).
- Na tłuszcz wyłożyć marchewkę, zamieszać, by cała pokryła się tłuszczem.
- Smażyć przez chwilę, po czym dodać miód lub posypać cukrem, oprószyć pieprzem.
- Dusić chwilę pod przykryciem.
Można podawać, najlepiej do białego mięsa drobiowego. Młodą marchewkę karmelizujemy i podajemy w całości. Starsze warzywo należy pokroić w krążki.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka do obiadu powinna gościć w jadalni regularnie. Przygotowana według powyższego przepisu może przekonać nawet niejadka albo zagorzałego przeciwnika tego warzywa! Jest wiele powodów, dla których warto jeść marchewkę. Po pierwsze: jest ona bogata w witaminy: A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Szczególnie cenny jest beta-karoten, któremu zawdzięczamy piękną skórę, dobry wzrok i prawidłowe działanie układu odpornościowego. W niepozornej marchewce znajdziemy też sporo potasu, wapnia i fosforu. A ile kalorii ma marchewka? 100 gramów surowej dostarcza ok. 41 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że marchewka karmelizowana to ok. 150 kcal w 100 gramach. Warto więc delektować się nią z głową!