Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak skarmelizować marchewkę?

jak skarmelizować marchewkę - przepis

Marchew należy do najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Nie obejdzie się bez niej większość zup, jest składnikiem surówek i sałatek, chrupiemy ją na surowo, a nawet pieczemy z niej ciasta. Pijemy soki marchewkowe, a do ulubionych dodatków do obiadu należy duszona marchewka z groszkiem. Oprócz walorów smakowych posiada również walory odżywcze.

Karmelizowana marchewka

Karmelizowanie warzyw to sposób na pyszną i zdrową jarzynkę do obiadu. Jak skarmelizować marchewkę?

Składniki:

  • 0, 5 kg marchewki (dla 4 osób),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • odrobina soli,
  • szczypta pieprzu.

Do tego przepisu najlepiej zastosować marchewkę mini. Odpowiednia będzie zarówno ta świeża, jak i mrożona, którą znajdziesz m.in. wśród produktów Hortex. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zwykłą karmelizowaną marchew. Mini marchewki karmelizowane mogą być w całości. Te większe kroimy w grube słupki albo talarki.

Karmelizowanie marchewki może okazać się pomocne, gdy najmłodsi domownicy nie chcą jej jeść w innych formach. Sprawdzi się ona nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako zdrowa przekąska. Tworzy idealną kompozycję z mięsem oraz lekko pikantnymi daniami. Może stanowić też ciekawy składnik sałatki.

Przygotowanie karmelizowanej marchewki

  1. Marchewkę należy umyć, obrać, pozostawiając 2-3 cm naci lub wykorzystać mrożoną.
  2. Następnie gotować marchewkę przez 15 minut w lekko osolonej wodzie.
  3. Odcedzić wodę i osuszyć warzywo.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dodać masło (samo masło szybko się przypala).
  5. Na tłuszcz wyłożyć marchewkę, zamieszać, by cała pokryła się tłuszczem.
  6. Smażyć przez chwilę, po czym dodać miód lub posypać cukrem, oprószyć pieprzem.
  7. Dusić chwilę pod przykryciem.

Można podawać, najlepiej do białego mięsa drobiowego. Młodą marchewkę karmelizujemy i podajemy w całości. Starsze warzywo należy pokroić w krążki.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka do obiadu powinna gościć w jadalni regularnie. Przygotowana według powyższego przepisu może przekonać nawet niejadka albo zagorzałego przeciwnika tego warzywa! Jest wiele powodów, dla których warto jeść marchewkę. Po pierwsze: jest ona bogata w witaminy: A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Szczególnie cenny jest beta-karoten, któremu zawdzięczamy piękną skórę, dobry wzrok i prawidłowe działanie układu odpornościowego. W niepozornej marchewce znajdziemy też sporo potasu, wapnia i fosforu. A ile kalorii ma marchewka? 100 gramów surowej  dostarcza ok. 41 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że marchewka karmelizowana to ok. 150 kcal w 100 gramach. Warto więc delektować się nią z głową!

Pozostałe porady