Jak przyrządzić zapiekankę warzywną?
Zapiekanki warzywne stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Można powiedzieć, że każda gospodyni może „wyczarować” z łatwo dostępnych produktów zdrową i smaczną zapiekankę. Zapiekanki robią się niemal same! To także doskonały sposób na przemycenie warzyw w pysznej postaci, którą pokochają nawet najmłodsi. Sprawdź nasze propozycje.
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i pieczarek – składniki
Cukinia, papryka i pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Skomponuj z nich smakowite danie. Będziesz potrzebować:
- 60 dkg cukinii
- 30 dkg pieczarek
- 1 czerwoną paprykę
- 25 dkg makaronu (np. świderki)
- 20 dkg żółtego sera
- szczyptę ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- 20 dkg pomidorów lub przecier pomidorowy
Zapiekanka warzywna – przepis
Zacznij od ugotowania makaronu wg przepisu na opakowaniu. Następnie:
- cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę, (jeśli jest młoda, skórkę pozostaw)
- z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę
- pieczarki po umyciu i usunięciu skórki pokrój w kostkę
- pokrojone warzywa wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem i smaż 5 minut
- dodaj ugotowany makaron oraz przyprawy, zamieszaj
- przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego
Przygotuj sos pomidorowy: pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, ziarenka i trzpień. Zagotuj w małej ilości wody lub uduś na patelni. Zmiksuj na gładką masę i wylej na warzywa i makaron. Całość posyp startym żółtym serem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz 30 minut.
Zapiekankę podawaj gorącą.
Zapiekanki z mrożonymi warzywami
Warto zaoszczędzić czas, korzystając z warzyw mrożonych np. kalafiora, brokuła czy mieszanek warzywnych Hortex (chińskie, meksykańskie, węgierskie, włoskie). Warzywa wystarczy poddusić na patelni, by potem dodać je do makaronu, ryżu czy ziemniaków i zapiec z beszamelem lub innym sosem.
Inne wersje zapiekanki warzywnej
Przepis powyżej to jedynie propozycja – jeden z nieskończenie wielu pomysłów na zapiekankę warzywną. Tak naprawdę zapiekać można wszystko! W zależności od doboru składników możesz uzyskać danie dietetyczne albo bardzo syte; inspirowane kuchnią polską, włoską albo smakami Azji; mięsne albo wegańskie.
Zapiekanka warzywna z ziemniakami
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna to propozycja dla osób, które unikają makaronu albo wolą pyszne pieczone ziemniaczki w doborowym towarzystwie kolorowych warzyw. Aby przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną np. z brokułami, wystarczy ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, doprawić i wrzucić do naczynia żaroodpornego z pozostałymi składnikami.
Zapiekanka warzywna z kurczakiem
Zapiekanka warzywna z kurczakiem – pełnowartościowe danie obiadowe w jednym naczyniu! Tu decydująca jest marynata. Możesz namaczać mięso w musztardzie i miodzie. Pysznym i prostym sposobem jest marynowanie kurczaka w… keczupie!
Zapiekanka warzywna fit
Zapiekankę warzywną można odchudzić, rezygnując w zapiekania w serze, a także ze składników bogatych w węglowodany (makaron, ziemniaki, biały ryż). Możesz też przygotować zapiekankę fit na bazie brązowego ryżu, batatów czy makaronu razowego. Zioła podkręcające metabolizm także zadziałają na plus dla sylwetki!