Jak gotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych zarazem kasz. Jako jedna z nielicznych ma własności zasadotwórcze, jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Nie ulega więc wątpliwości, że warto ją włączyć do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, że może się w nim pojawić na wiele różnych sposobów.
Ale jej przygotowanie nie jest tak proste, jak innych kasz. Nie wystarczy po prostu wrzucić woreczka, czy starannie odmierzonej ilości do wrzącej wody. Jak zatem ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka i smakowała nawet najbardziej wymagającym?
Na początek odpowiedz sobie na pytanie, czy kasza po ugotowaniu ma być sypka, czy raczej kleista. Pierwsza wersja świetnie sprawdzi się na przykład w sałatkach czy jako dodatek do obiadu. Kleista może stać się podstawą świetnych kotletów i innych bardziej „lepkich dań”.
Gotowanie kaszy jaglanej na sypko:
Odmierz 1 szklankę kaszy i przesyp na sitko o drobnych oczkach.
Przepłucz ją dokładnie ciepłą wodą z kranu – aż do momentu, gdy woda będzie zupełnie przeźroczysta.
Sparz kaszę wrzątkiem.
W płaskim garnku zagotuj ok. 2,5 szklanki wody.
Do wrzącej, gotującej się wody wrzuć przygotowaną wcześniej kaszę i dodaj łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki oleju.
Wymieszaj delikatnie i przykryj przykrywką.
Gotuj ok. 15-18 minut na wolnym ogniu. UWAGA! Nie mieszaj w trakcie gotowania.
Po upływie kwadransa, wyłącz ogień i pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut.
Zdejmij pokrywkę, pozwól odparować ewentualnemu nadmiarowi wody i… gotowe!
Jak ugotować kaszę jaglaną, żeby była bardziej kleista?
Przed gotowaniem przepłukaną kaszę wymieszaj z niewielką ilością wody bądź mleka, a następnie przelej do wody w proporcji 1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody. Gotuj ją pod przykryciem ok. 30 – 40 minut.
Gdy już będzie gotowa, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko przygotować smakołyki z jej wykorzystaniem. Można ją przyrządzić zarówno na ostro, jak i na słodko, np. z truskawkami, malinami, porzeczkami czy wiśniami. Fenomenalny aromat gwarantowany!
Przepisy na dania z kaszy jaglanej
Kasza jaglana może być składnikiem wielu dań i przekąsek. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Warto jednak wypróbować najciekawsze propozycje.
Budyń z kaszy jaglanej
Kasza jaglana na słodko? Nie ma problemu! Pyszny i pożywny budyń z kaszy jaglanej i mleka będzie doskonałym wyborem. Wystarczy dokładnie zmiksować ugotowaną kaszę z mlekiem, dodać odrobinę owoców (świetnie sprawdzą się banany, maliny, granat), całość doprawić syropem klonowym i gotowe! Dla amatorów jeszcze większych słodkości, polecamy wersję z masłem orzechowym.
Placki z kaszy jaglanej
Placki z kaszy jaglanej można przygotować na wiele sposobów – mogą mieć formę placuszków, naleśników oraz racuchów. Świetnie smakują podane na słodko oraz w wytrawnej formie. Można je przyrządzić z owocami (np. mango), z warzywami (idealnie komponują się z dynią) oraz roślinami strączkowymi (ciecierzycą). Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę! Takie placki będą idealne na obiad, szybką przekąskę lub lunch w pracy.
Kotlety jaglane
Jeśli szukamy alternatywy dla tradycyjnego schabowego, możemy wypróbować kotlety jaglane. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z jajkami ugotowanymi na twardo oraz jednym surowym i formujemy kotlety. Obtoczone w bułce tartej smażymy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdrowy obiad przygotowany!
Sałatka z kaszą jaglaną
Dobry pomysł zarówno na obiad, jak i na szybką przekąskę. Gotowaną kaszę jaglaną łączymy z podsmażoną cukinią, rukolą oraz pomidorem. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Sałatka z kaszą jaglaną jest tak uniwersalna, że można do niej dodać wszystko, na co mamy ochotę (paprykę, ogórka, selera, śmietanę oraz tuńczyka).
Właściwości kaszy jaglanej
Dlaczego warto wzbogacić swój jadłospis o kaszę jaglaną? Roślina ta zawiera dużo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, nie zawiera glutenu oraz wspiera organizm w walce z przeziębieniem. Dodatkowo obfituje w krzem, który wspomaga przemianę materii (polecana jest więc szczególnie osobom na diecie). Kasza jaglana stabilizuje także poziom cukru we krwi, a więc jest odpowiednia dla osób chorych na cukrzycę. Kto jeszcze powinien jeść ją częściej? Na pewno uczniowie i dorośli pracujący głównie umysłowo – zawarte w niej witaminy z grupy E pozytywnie wpływają na koncentrację oraz pomagają unormować poziom cholesterolu we krwi.