Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Co na niedzielny obiad zamiast schabowego? 4 pomysły na obiad

Zupy krem z grzankami

W niedzielny poranek z wielu polskich kuchni dobiega znajomy dźwięk. To miłośnicy schabowego szykują swoje ulubione danie, starannie przygotowując mięso na cienkie kotlety. Co jednak przygotować na obiad, gdy nie masz już ochoty na najpopularniejszą w naszym kraju potrawę? Mamy dla ciebie kilka smacznych i prostych propozycji obiadowych, dzięki którym pożegnasz kuchenną nudę. Co zatem możesz przygotować na niedzielny obiad zamiast schabowego? Sprawdź nasze pełne warzyw propozycje.

Kotlet na niedzielny obiad – czy to jedyna możliwość?

Polska jest niezwykle zróżnicowana pod względem kulinarnym. Każdy z regionów ma swoje własne, przepyszne potrawy. Jest jednak danie, które łączy wszystkie zakątki naszego pięknego kraju – panierowany kotlet schabowy z ziemniakami. Idealny na niedzielny obiad czy odświętny posiłek, zdominował polskie stoły. Najczęściej zjadamy go z buraczkami, mizerią, marchewką i groszkiem czy surówką.

Choć bez wątpienia schabowy jest królem polskiej kuchni, z pewnością nie jest najzdrowszym z jej dań. Smażone w głębokim tłuszczu mięso wieprzowe powinno stanowić raczej sporadyczny – nie zaś coniedzielny – posiłek. Dlatego też w trosce o swoje zdrowie oraz z chęci spróbowania nowych, wyśmienitych smaków, wypróbuj nasze propozycje obiadów – pełne warzyw Hortex.

Infografika:Co zamiast schabowego?

Zupa marchewkowa

Marchewka to warzywo, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj jednak pełni funkcję smacznego, chrupiącego dodatku, a nie głównej gwiazdy posiłku. Jeżeli chcesz, by twoja dieta była pełna witamin, zmień to czym prędzej. Marchew jest bowiem niezwykle wartościowym warzywem.

Marchew ma niewiele kalorii, lecz bardzo dużo nierozpuszczalnego błonnika. Usprawnia on trawienie i ogranicza ryzyko zaparć. Warzywo to jest także doskonałym źródłem witaminy A oraz potasu. Prawdziwą supermocą marchewki są jednak karotenoidy, które stanowią doskonały składnik diety antynowotworowej, redukują ryzyko chorób krążenia oraz neurodegeneracyjnych [1].

Składniki:

  • mrożona marchewka kostka Hortex – 2 opakowania;
  • por – 1 sztuka;
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka;
  • seler – ¼ sztuki;
  • ziemniaki – 4 sztuki;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • bulion warzywny albo mięsny – 2 litry;
  • świeża kolendra – 1 pęczek;
  • śmietana – 1 opakowanie;
  • sól i pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę, cebulę drobno poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie warzywa. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Kiedy warzywa nieco zmiękną, wypełnij garnek gorącym bulionem i gotuj jeszcze pół godziny.
  4. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Przed podaniem dodaj kleks śmietany do każdej porcji oraz obficie posyp zupę świeżą kolendrą.

Zupa brukselkowa

Wielu z nas broni się przed obecnością brukselki w domowym menu. Zupełnie niesłusznie. Jeżeli masz ochotę na zdrową i pyszną zupę, która na stałe trafi do twojego jadłospisu, wypróbuj brukselkową.

Brukselka to nieduże, lecz pełne cennych właściwości warzywo. Nie jest kaloryczna, natomiast posiada bardzo wysoką gęstość odżywczą. Oznacza to, że nawet jej nieduża ilość może zaspokoić potężny głód. Kryje w swoim wnętrzu stosunkowo dużo białka jak na warzywo niestrączkowe. Zawiera też potas, wapń, fosfor, magnez, witaminę, ryboflawinę, witaminę B6, foliany i witaminę C. W brukselce jest dużo przeciwutleniaczy, które są podstawą diety antynowotworowej. Warzywo to pomaga obniżać poziom cukru we krwi i działa przeciwzapalnie. Dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej [2].

Składniki:

  • brukselka mrożona Hortex – 1 opakowanie;
  • włoszczyzna krojona w paski Hortex – 1 opakowanie;
  • ziemniaki – 3 sztuki;
  • natka pietruszki – ½ pęczka;
  • sos sojowy – 3 łyżki;
  • liść laurowy – 3 sztuki;
  • ziele angielskie – 3 sztuki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • groszek ptysiowy – garść.

Przygotowanie:

  1. Włóż do garnka mrożoną włoszczyznę i wypełnij go wodą.
  2. Dodaj przyprawy i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brukselkę. A następnie przypraw jeszcze sosem sojowym i oliwą.
  4. Gotuj aż do miękkości.
  5. Podawaj posypane groszkiem ptysiowym i świeżą natką pietruszki.

Pomysły na pyszne zupy zero waste znajdziesz tutaj.

Pierogi z bobem

Nie ma chyba bardziej charakterystycznej polskiej potrawy niż pierogi. Te z mięsem, ziemniakami, kapustą i grzybami czy serem z pewnością znasz. Nie oznacza to jednak, że nie możesz pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, które tradycyjne danie zmienią w przepyszną nowość.

Bób kojarzy się z letnimi chwilami spędzonymi na błogim lenistwie. To właśnie wtedy skubiemy go bez dodatków albo z aromatycznym koperkiem. Czy jadasz go jednak poza sezonem? Bez problemu bowiem można go dostać o każdej porze roku w wersji mrożonej.

Bób, choć często o tym zapominamy, jest strączkiem, który zawiera więcej białka niż soczewica czy fasola. Świetnie więc sprawdza się w daniach wegetariańskich. Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit. Znajdziesz w nim też tak cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, przyczynia się do powstawania czerwonych krwinek, uwrażliwia komórki na insulinę oraz niweluje stany zapalne w organizmie [3].

Składniki:

  • mąka pszenna – 2 szklanki;
  • mleko – 1 szklanka;
  • mrożony bób Hortex  – 1 opakowanie;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • pomidory suszone – 10 sztuk;
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Robienie pierogów zacznij od ciasta. Wymieszaj mąkę, gorące mleko oraz sól i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm.
  3. Wykrój koła. Możesz użyć foremki do ciastek albo szklanki.
  4. Ugotuj bób w osolonej wodzie. Odcedź go, obierz z łupinek i zblenduj.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Suszone pomidory pokrój w kostkę.
  7. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory do puree z bobu. Wymieszaj.
  8. Masę wyłóż łyżką na środek każdego kółka z ciasta i sklej jego końce, tworząc falbankę.
  9. Pierogi gotuj w wodzie z odrobiną oliwy, aż wypłyną.
  10. Podawaj gotowane albo podsmażone z cebulką.

Kotlet z kalafiora

Wychodzisz z założenia, że podczas niedzielnego obiadu nie może zabraknąć kotletów? Zamiast klasycznego schabowego wybierz kalafior. To ciekawe i zdecydowanie zdrowsze urozmaicenie posiłku.

Kalafior jest niskokalorycznym, lecz niezwykle pysznym warzywem. W Polsce najczęściej jadamy jego białą odmianę, ale można spotkać też zielone albo fioletowe kalafiory. Podobnie jak opisywane wyżej warzywa, także zawiera mnóstwo poprawiającego perystaltykę jelit błonnika. Pełen jest witaminy C, która wspiera odporność, pomaga wchłaniać żelazo i ułatwia budowanie kolagenu. To także źródło kwasu foliowego, który korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Można znaleźć w nim też potas regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową w ciele człowieka [4].

Składniki:

  • kalafior mrożony Hortex – 1 opakowanie;
  • jajko – 2 sztuki;
  • bułka tarta – 4 łyżki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • fasolka szparagowa mrożona Hortex – ½ opakowania;
  • jogurt naturalny – 1 mały kubek;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • ziemniaki – 10 małych, młodych sztuk;
  • koperek – pół pęczka;
  • pomidory koktajlowe – garść.

Przygotowanie:

  1. Kalafior ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Przełóż kalafiora do miski, dodaj jajka, sól i bułkę tartą. Zagnieć wszystko w jednolitą masę.
  3. Uformuj kotlety i usmaż je na złoto.
  4. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Fasolkę szparagową także ugotuj tak, by była jędrna i chrupiąca.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym, pieprzem i koperkiem, tworząc sos.
  6. Do miski włóż ugotowane, pokrojone na połówki ziemniaki, fasolkę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj warzywa z sosem. Gotowe!

[1] Marchew: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania (vitapedia.pl)

[2] Brukselki. Wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i zdrowe przepisy (dietetycy.org.pl)

[3] Bób: wartości odżywcze, właściwości, jak ugotować (vitapedia.pl)

[4] Kalafior: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania (vitapedia.pl)

Pozostałe porady