Chińskie pierożki dim sum – jak zrobić? Pomysły na nadzienie
Polska pierogami stoi. Te z mięsem, kapustą i grzybami, serowo-ziemniaczanym nadzieniem czy jagodami to klasyka naszej rodzimej kuchni. Czy tylko w tym zakątku świata pierogi są uważane za prostą, lecz niezwykle pyszną potrawę? Skądże! Także w oddalonych o dziesiątki tysięcy kilometrów Chinach goszczą one często na stołach miłośników dobrego jedzenia. Dim sum to nieco inny wariant tego powszechnego w Polsce dania. Sprawdź, jak zrobić wyjątkowe pierożki i jakim farszem można je wypełnić. Smacznego!
Chińskie pierożki dim sum
Dim sum – co kryje się pod tą tajemniczą, orientalną nazwą? Jest to ogólne określenie dla lekkich i nieskomplikowanych przekąsek, które podaje się w Państwie Środka. Gdy chińskie pierożki przywędrowały także do Polski, zawęziliśmy tę nazwę właśnie do smacznych sakiewek z farszem.
Pierożki dim sum to doskonała okazja, by wprowadzić do diety niejadków całe mnóstwo pysznych i pełnych witamin warzyw. Delikatne ciasto świetnie komponuje się także z mielonym mięsem wieprzowym i wołowym, rybami oraz krewetkami. Dzięki temu, że jest to danie tak uniwersalne, bez problemu dopasujesz je do kulinarnych preferencji swoich i swojej rodziny. Jeżeli choć raz spróbujesz pierożków dim sum, z pewnością na stałe zagoszczą one w twoim jadłospisie.
W towarzystwie herbaty
Chińskie pierogi dim sum podaje się najczęściej w towarzystwie dobrej jakości herbaty. Doskonale balansuje ona smak dania i pasuje do niego jak żaden inny napój.
Najlepszymi do dim sum rodzajami herbaty są oczywiście te pochodzące z Chin. Są to zarówno czarne, jak i zielone odmiany. Ciekawymi propozycjami są także żółta, biała i oolong. Jeżeli chcesz zajadać się pierożkami zgodnie z chińską tradycją, zaparz herbatę w specjalnym imbryku i podawaj w niedużych, napełnionych w 80% czarkach.
Pierożki dim sum – jak zrobić najpyszniejsze ciasto?
Ciasto na pierożki dim sum różni się od tego, które znamy z naszej tradycyjnej, polskiej kuchni. W wersji oryginalnej zagniatane jest z mąki ryżowej. W nieco bardziej europejskiej odsłonie miesza się mąkę ryżową z tą pszenną w proporcjach pół na pół.
Ciasto na dum sum jest półprzezroczyste albo przezroczyste, nie jak w naszych pierogach całkowicie skrywające zawartość.
Przygotowanie ciasta na chińskie pierożki tego typu nie jest trudne. Wystarczy chwila i nabierzesz wprawy w zagniataniu czy nakładaniu farszu. Aby danie wyszło naprawdę pyszne, zaopatrz się w bambusowe koszyczki do gotowania na parze. Przydadzą ci się nie tylko podczas przygotowywania tej potrawy, lecz również innych, azjatyckich pyszności.
Przepis na ciasto do pierożków dim sum
Składniki:
- mąka ryżowa – 250 g;
- mąka pszenna – 250 g;
- gorąca woda – 350 ml;
- sól – 2 łyżeczki;
- cukier – 5 łyżeczek;
- olej rzepakowy – 5 łyżek.
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąk, sól oraz cukier.
- Całość zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj przy użyciu łyżki (najlepiej drewnianej).
- Gdy masa nieco przestygnie, przełóż ją na posypaną mąką stolnicę i zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk.
- Ciasto przełóż ponownie do miski, przykryj ściereczką albo folią spożywczą i pozostaw na co najmniej pół godziny.
- Odrywaj po kawałku ciasta i rozwałkowuj je na bardzo cienkie placki o średnicy ok. 10-12 cm.
- Każdy z placków delikatnie posmaruj olejem, wypełnij farszem i złącz ze sobą wszystkie jego krawędzie.
- Zagotuj w garnku wodę. Ułóż swoje pierożki dim sum w bambusowym koszyczku. Pamiętaj o tym, by pozostawiać między nimi przerwy, aby się nie posklejały. Przykryj dedykowaną do koszyka przykrywką i gotuj na parze przez ok. 20-25 minut.
Pierogi dim sum – przepisy na farsz
Aby przygotować pyszne nadzienie do pierogów dim sum, możesz puścić wodzę kulinarnych fantazji. Ciasto ryżowe albo ryżowo-pszenne jest tak neutralne w smaku, że bez problemu sprawdzi się jako smaczna otoczka do nawet najbardziej szalonego farszu. Zastanów się, co lubisz jeść najbardziej. Preferujesz mięso mielone, owoce morza a może same warzywa? Nie obawiaj się eksperymentów i swobodnie miksuj swoje ulubione smaki z zupełnie nowymi dodatkami.
Mięsne specjały
W polskiej kuchni wiele jest specjałów na bazie mięsa. Chińscy smakosze także nie unikają jego dodatku w daniach jadanych na co dzień i od święta. Pierożki dim sum często są więc przyrządzane z mielonym mięsem wieprzowym, które bez najmniejszego problemu znajdziesz w sklepie spożywczym. Aby danie było jednak naprawdę pyszne, zwróć uwagę na pochodzenie i jakość mięsa.
Składniki:
- mięso mielone wieprzowe – 250 g;
- korzeń imbiru – 4 cm;
- mrożony groszek zielony Hortex – ⅓ opakowania;
- sos sojowy – 4 łyżki;
- olej sezamowy – 2 łyżki;
- świeża kolendra – pęczek;
- pieprz czarny – 2 łyżeczki.
Przygotowanie:
- Mięso mielone przełóż do dużej miski.
- Groszek ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na sicie.
- Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dokładnie umyj i osusz ściereczką kolendrę. Oderwij jej listki od łodygi i bardzo drobno posiekaj.
- Dodaj wszystkie składniki do mięsa i dopraw farsz olejem sezamowym, sosem sojowym oraz czarnym pieprzem.
- Farsz przełóż na przygotowane wcześniej placki z ciasta ryżowego i uformuj sakiewki.
- Gotuj w koszyczkach na parze przez 20 minut.
- Podawaj z sosem słodko-kwaśnym albo solo.
Jeżeli lubisz kuchnię azjatycką, spróbuj koniecznie stir fry z makaronem soba.
Owoce morza w innym wydaniu
Po krewetki najczęściej sięgamy w wersji z czosnkiem. Te popularne owoce morza świetnie jednak nadają się jako składnik dań kuchni azjatyckiej. Są delikatne w smaku i bardzo pyszne. Smakują również tym osobom, które zazwyczaj nie przepadają za innymi morskimi przysmakami.
Składniki:
- surowe, obrane krewetki – 100 g;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki;
- papryczka chili świeża – 1 sztuka;
- pędy bambusa – 100 g;
- mrożona fasolka szparagowa zielona Hortex – ⅓ opakowania;
- sos sojowy – 4 łyżki;
- sos sezamowy – 2 łyżki;
- ocet ryżowy – 1 łyżka;
- ziarna sezamu – 2 łyżki;
- szczypiorek – pęczek.
Przygotowanie:
- Papryczkę chili pokrój w cienkie paski i zalej oliwą. Pozostaw na co najmniej jedną noc w lodówce.
- Obrane i umyte krewetki polej dokładnie wrzątkiem, a następnie drobno je posiekaj.
- Pędy bambusa posiekaj na mniejsze kawałki.
- Fasolkę szparagową ugotuj al dente i odcedź na sicie.
- Połącz wszystkie przygotowane składniki i wymieszaj je dokładnie.
- Przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, sosu sojowego i podprażonych na suchej patelni ziaren sezamu.
- Gotowy farsz ułóż na plackach z ciasta, zetknij wszystkie krawędzie i dokładnie zaciśnij.
- Gotuj pierożki na parze ok. 15 minut.
- Podawaj obficie posypane posiekanym szczypiorkiem, w towarzystwie przygotowanego wcześniej sosu.
Smaczne pomysły na koreańskie kimchi znajdziesz tutaj.
Wersja wege
Pierożki dim sum nie są zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Wegetarianie i weganie także mogą z powodzeniem przygotować swoją wersję tego aromatycznego dania. W przypadku roślinnych pierożków dim sum pamiętaj jednak, by dodać źródło białka, takie jak fasola, groch, bób, soczewica, soja czy soczewica. Danie będzie dużo bardziej sycące i uzupełni twoje zapotrzebowanie na proteiny.
Składniki:
- mrożony bób Hortex – ⅓ opakowania;
- mrożona mieszanka azjatycka – ½ opakowania;
- sos sojowy – 3 łyżki;
- kiełki fasoli mung – 50 g;
- kukurydza konserwowa – 100 g;
- olej sezamowy – 3 łyżki;
- orzechy nerkowca – 4 łyżki.
Przygotowanie:
- Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przelej go zimną wodą na sitku i obierz ze skórki.
- Mieszankę warzyw azjatyckich podsmaż na patelni wraz dodaną do niej przyprawą.
- Orzechy nerkowca rozgnieć zgrubnie w moździerzu.
- Kukurydzę odcedź z zalewy.
- Wymieszaj wszystkie składniki i rozłóż farsz na cieście. Uformuj pierożki.
- Gotuj danie na parze krócej niż wersje mięsne – ok. 10-15 minut.