Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Barszcz czerwony wigilijny – jak go ugotować?

Jak ugotować czerwony barszcz wigilijny - przepis

Czerwony barszczyk z uszkami to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych, gdzieniegdzie zastępowany przez zupę grzybową. Klasyczny barszcz gotuje się na zakwasie z buraków. Przygotowanie barszczu należy zacząć tydzień przed tym świątecznym wieczorem.  Jak się okazuje, przepis na barszcz wigilijny jest naprawdę prosty!

Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz?

Najlepszy zakwas to ten domowy. Należy pamiętać o przygotowaniu buraków na tydzień przed Wigilią. Dodając kromkę chleba razowego, czas oczekiwania na zakiszenie buraków skraca się do 4 dni. Zakwas buraczany na barszcz można przygotować nawet dwa tygodnie przed samą Wigilią.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg czerwonych buraków
  • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżkę soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie zakwasu z buraków:

Z takiego półproduktu powstanie rewelacyjny w smaku, o wyjątkowo intensywnym kolorze barszcz czerwony.

  1. Buraki umyj i obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry.
  2. Ułóż je w glinianym garnku, dokładając pokrojony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zalej przygotowaną wcześniej wodą, by przykrywała buraczki.
  4. Przykryj garnek ściereczką i odstaw na 3 do 5 dni.
  5. Zlej powstały zakwas do butelki.

Jak ugotować czerwony barszcz na Wigilię?

W dniu Wigilii ugotuj barszcz z dodatkiem zakwasu. Pamiętajmy, że czerwony barszcz wigilijny nie ma w sobie zasmażki, ta bowiem sprawia, iż zupa traci swój czerwony, intensywny kolor.

Jak zrobić czerwony barszcz z uszkami? Będziesz potrzebować:

  • 1 kg buraków
  • 1/2 kg włoszczyzny
  • 1/2 litra zakwasu
  • 10 dkg suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny (jeśli barszcz będzie niezbyt kwaśny)

Kolejność czynności:

    1. Wieczorem wypłucz i namocz grzyby, pozostaw je w wodzie na całą noc.

    2. Następnego dnia rano umyj, obierz i pokrój buraki oraz włoszczyznę. W dużym garnku zalej je 3 litrami zimnej wody.

    3. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę z grzybów wlewaj ostrożnie, bo na dnie pozostał piasek).

    4. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na bardzo małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

    5. Dodaj zakwas i wsyp majeranek. Trzymaj przez chwilę garnek na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj przyprawy: sól, pieprz , opcjonalnie sok z cytryny lub cukier do smaku.

Gotowe!

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Barszcz wigilijny nie może obejść się bez tradycyjnie przygotowanych uszek z grzybami. W tym wyjątkowym dniu gospodynie mają ręce pełne roboty, dlatego warto przygotować takie małe pierożki kilka dni wcześniej. Ugotowane i ostudzone uszka wkładamy do zamrażarki. Przed podaniem barszczu wrzucamy je na kilka minut do wrzątku i gotowe!

barszcz czerwony z uszkami - przepis na uszka

Sprawdzony przepis na uszka wigilijne

W zależności od miejsca zamieszkania, uszka mogą mieć różnego rodzaju nadzienie:  obok grzybów często pojawia się cebula, ugotowane na twardo jajka, a także ryby! Barszcz wigilijny na zakwasie może być podany również w towarzystwie domowych pasztecików lub z pieczonymi pierogami, niemniej najlepiej komponuje się z farszem z suszonych grzybów.  Przedstawiamy sprawdzony przepis na uszka z grzybami oraz zdradzamy sekret, jak lepić uszka, by się nie rozpadały w trakcie gotowania.

Składniki na ciasto na uszka z grzybami: 

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 żółtko,
  • łyżka rozpuszczonego masła oraz gorąca,
  • przegotowana woda.

Całość mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej masy.

Farsz do uszek z grzybami

Pokrojone, ugotowane wcześniej suszone grzyby podsmażamy na patelni razem z cebulką szalotką, dodajemy masło, sól oraz pieprz. Farsz do uszek może bazować również na mrożonych grzybach, jak i na pieczarkach.

Jak zrobić uszka?

Ciasto na pierogi wałkujemy i tniemy na kwadraty, na środek nakładamy nadzienie, a następnie składamy rogi po przekątnej. Z powstałego trójkącika łączymy oba końce i sklejamy.  Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy krótko, maksymalnie 3 minuty.

Pozostałe porady