Barszcz czerwony wigilijny – jak go ugotować?
Czerwony barszczyk z uszkami to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych, gdzieniegdzie zastępowany przez zupę grzybową. Klasyczny barszcz gotuje się na zakwasie z buraków. Przygotowanie barszczu należy zacząć tydzień przed tym świątecznym wieczorem. Jak się okazuje, przepis na barszcz wigilijny jest naprawdę prosty!
Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz?
Najlepszy zakwas to ten domowy. Należy pamiętać o przygotowaniu buraków na tydzień przed Wigilią. Dodając kromkę chleba razowego, czas oczekiwania na zakiszenie buraków skraca się do 4 dni. Zakwas buraczany na barszcz można przygotować nawet dwa tygodnie przed samą Wigilią.
Potrzebne składniki:
- 1/2 kg czerwonych buraków
- 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 łyżkę soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie zakwasu z buraków:
Z takiego półproduktu powstanie rewelacyjny w smaku, o wyjątkowo intensywnym kolorze barszcz czerwony.
- Buraki umyj i obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry.
- Ułóż je w glinianym garnku, dokładając pokrojony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej przygotowaną wcześniej wodą, by przykrywała buraczki.
- Przykryj garnek ściereczką i odstaw na 3 do 5 dni.
- Zlej powstały zakwas do butelki.
Jak ugotować czerwony barszcz na Wigilię?
W dniu Wigilii ugotuj barszcz z dodatkiem zakwasu. Pamiętajmy, że czerwony barszcz wigilijny nie ma w sobie zasmażki, ta bowiem sprawia, iż zupa traci swój czerwony, intensywny kolor.
Jak zrobić czerwony barszcz z uszkami? Będziesz potrzebować:
- 1 kg buraków
- 1/2 kg włoszczyzny
- 1/2 litra zakwasu
- 10 dkg suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczkę majeranku
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny (jeśli barszcz będzie niezbyt kwaśny)
Kolejność czynności:
1. Wieczorem wypłucz i namocz grzyby, pozostaw je w wodzie na całą noc.
2. Następnego dnia rano umyj, obierz i pokrój buraki oraz włoszczyznę. W dużym garnku zalej je 3 litrami zimnej wody.
3. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę z grzybów wlewaj ostrożnie, bo na dnie pozostał piasek).
4. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na bardzo małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
5. Dodaj zakwas i wsyp majeranek. Trzymaj przez chwilę garnek na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj przyprawy: sól, pieprz , opcjonalnie sok z cytryny lub cukier do smaku.
Gotowe!
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Barszcz wigilijny nie może obejść się bez tradycyjnie przygotowanych uszek z grzybami. W tym wyjątkowym dniu gospodynie mają ręce pełne roboty, dlatego warto przygotować takie małe pierożki kilka dni wcześniej. Ugotowane i ostudzone uszka wkładamy do zamrażarki. Przed podaniem barszczu wrzucamy je na kilka minut do wrzątku i gotowe!
Sprawdzony przepis na uszka wigilijne
W zależności od miejsca zamieszkania, uszka mogą mieć różnego rodzaju nadzienie: obok grzybów często pojawia się cebula, ugotowane na twardo jajka, a także ryby! Barszcz wigilijny na zakwasie może być podany również w towarzystwie domowych pasztecików lub z pieczonymi pierogami, niemniej najlepiej komponuje się z farszem z suszonych grzybów. Przedstawiamy sprawdzony przepis na uszka z grzybami oraz zdradzamy sekret, jak lepić uszka, by się nie rozpadały w trakcie gotowania.
Składniki na ciasto na uszka z grzybami:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- łyżka rozpuszczonego masła oraz gorąca,
- przegotowana woda.
Całość mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej masy.
Farsz do uszek z grzybami
Pokrojone, ugotowane wcześniej suszone grzyby podsmażamy na patelni razem z cebulką szalotką, dodajemy masło, sól oraz pieprz. Farsz do uszek może bazować również na mrożonych grzybach, jak i na pieczarkach.
Jak zrobić uszka?
Ciasto na pierogi wałkujemy i tniemy na kwadraty, na środek nakładamy nadzienie, a następnie składamy rogi po przekątnej. Z powstałego trójkącika łączymy oba końce i sklejamy. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy krótko, maksymalnie 3 minuty.