Domowa dieta pudełkowa – przepisy na obiady do pudełka na cały tydzień
Zbilansowana, pełna składników odżywczych dieta to podstawa świadomego i zdrowego trybu życia. W codziennym biegu zapominamy jednak często o regularnych, smacznych i odpowiednio skomponowanych posiłkach. Jeżeli często zdarza się ci nie zjeść śniadania czy pominąć obiad, może mieć to negatywne przełożenie na stan twojego organizmu. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest dieta pudełkowa. Czy jedyną opcją jest zakup gotowych dań cateringowych? Skądże! Z naszymi przepisami samodzielnie przygotujesz pyszne i zdrowe potrawy na cały tydzień.
Dlaczego warto jeść regularnie?
Regularne spożywanie posiłków to klucz do dobrej formy organizmu. To właśnie od jedzenia o stałych porach warto zacząć zmianę trybu życia na zdrowszy. Jakie są zalety takiego nawyku?
Osoby, które dostarczają swojemu ciału regularnie dobrej jakości i zdrowe posiłki, mogą bardzo często pochwalić się znacznie niższym poziomem złego cholesterolu we krwi. Dzięki stałym odstępom czasowym pomiędzy poszczególnymi porcjami jedzenia nie następuje u nich też nagły wyrzut insuliny. To natomiast wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka podjadania niezdrowych przekąsek oraz w konsekwencji łatwiejszym utrzymaniem prawidłowej wagi [1].
Obiady do pudełka – o czym warto pamiętać?
Samodzielnie przygotowywana dieta pudełkowa domowa to świetne rozwiązanie, które pozwala kontrolować skład dań każdego dania. Jeżeli zdecydujesz się na tę formę posiłków, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach.
Unikaj niekorzystnych dla zdrowia dodatków. Jakich? Przede wszystkim glutaminianu sodu, soli, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego oraz gotowych sosów. To w dużej mierze właśnie one odpowiadają za znaczny w ostatnich dekadach wzrost poziomu otyłości w społeczeństwie [2].
Aby każde danie odżywiało twój organizm, a nie było jedynie pustymi kaloriami, nie możesz zapominać o odpowiednim komponowaniu posiłków z uwzględnieniem solidnej porcji warzyw i owoców.
Pudełka – jedzenie na cały tydzień
Przygotowywanie posiłków na cały tydzień może być znacznie łatwiejsze niż myślisz. Wystarczy dobra organizacja, by gotowanie zdrowych i smacznych dań trwało zaledwie kilka chwil.
Niezwykle popularnym sposobem na domową dietę pudełkową jest meal prep, czyli przygotowywanie baz posiłków z wyprzedzeniem. Aby rozpocząć tę przygodę, potrzebujesz jedynie prostych przepisów na pyszne dania, kilku pudełek (najlepiej szklanych), woreczków do mrożenia i słoików do pasteryzowania niektórych potraw.
Meal prep – na czym polega ta metoda?
- przygotowywanie pełnych posiłków bądź ich poszczególnych składników z wyprzedzeniem;
- ograniczenie czasu gotowania do kilku godzin jednego dnia w tygodniu;
- porcjowanie dań w pudełkach i słoikach.
Meal prep pomaga oszczędzać czas. Dlatego zanim zaczniesz korzystać z tej metody, poznaj sprytne sposoby na szybkie gotowanie. Znając kulinarne sztuczki, możesz bowiem znacznie usprawnić proces przygotowywania posiłków na cały tydzień.
Zawsze miej w lodówce bądź zamrażarce bulion. Zarówno w mięsnej, jak i warzywnej wersji stanowi on podstawę wielu sosów i zup. Mając odpowiednie zapasy, nie musisz za każdym razem przygotowywać go od nowa. Wystarczy jedynie go podgrzać i dodać do wybranych składników, by stworzyć sycące, rozgrzewające danie.
Używaj mrożonek – zwłaszcza poza sezonem. Warzywa i owoce, które możemy zakupić w tej formie, zostały zebrane wtedy, gdy zawierały najwięcej składników odżywczych oraz smaku. Są obrane, często również pokrojone czy wydrylowane, co znacznie skraca proces przygotowywania posiłku. Bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym.
Gotuj na zapas. Zamiast przygotowywać dwa różne makarony, np. do zupy i sosu na drugie danie, wybierz taki, który pasuje do obu tych potraw. Podobnie możesz postępować z kaszą czy ryżem.
Domowa dieta pudełkowa – przepisy
Czas na domową dietę pudełkową w praktyce. Przekonasz się, że to naprawdę łatwy sposób na pełnowartościowe posiłki przez cały tydzień.
Aby ułatwić ci zadanie, przygotowaliśmy listę zakupów na cały tydzień. Została ona tak skomponowana, by w pełni wykorzystać każdy jej element i uniknąć marnowania żywności.
Lista zakupów:
- brokuł mrożony Hortex – 1 opakowanie;
- szpinak mrożony Hortex – 2 opakowania;
- mix fasolek mrożony Hortex – 1 opakowanie;
- włoszczyzna mrożona paski Hortex – 2 opakowania;
- brukselka mrożona Hortex – 1 opakowanie;
- groszek mrożony Hortex – 2 opakowanie;
- maliny mrożone Hortex – 1 opakowanie
- papryka czerwona – 3 sztuki;
- ogórek świeży – 1 sztuka;
- pomidor – 1 sztuka;
- cebula – 3 sztuki;
- ziemniaki – 4 duże sztuki;
- pierś z kurczaka – 2 podwójne;
- ciecierzyca – 1 puszka;
- pasta tahini – 2 łyżki;
- oliwa z oliwek;
- sok z cytryny – z 2 sztuk;
- jogurt naturalny – 4 kubki;
- jajka –
- płatki owsiane – 2 szklanki;
- parmezan – 50 dag;
- bułka tarta – 3 łyżki;
- kasza kuskus – 30 dag;
- orzechy – miks ulubionych;
- makaron tagliatelle – 200 g;
- filet z dorsza – 1 sztuka;
- soczewica czerwona – 20 dag;
- bazylia świeża – pęczek;
- mozzarella – 1 kulka;
- śmietana – 1 mały kubeczek;
- pomidory w puszce;
- sos sojowy – 6 łyżek;
- ocet balsamiczny – 2 łyżki;
- liść laurowy;
- ziele angielskie;
- papryka wędzona mielona;
- oregano suszone;
- koperek świeży – pęczek;
- ulubione pieczywo.
Jadłospis na cały tydzień
Kiedy zakupy są już zrobione, czas zapoznać się z tygodniowym menu. Jest ono pełne warzyw, rozgrzewających zup i aromatycznych makaronów. Z pewnością przypadnie ci do gustu.
Dzień 1.
- śniadanie: owsianka z malinami;
- obiad: zupa strączkowa z pieczywem i hummusem;
- kolacja: brukselka z parmezanem z piekarnika.
Dzień 2.
- śniadanie: owsianka z orzechami;
- obiad: gulasz z kurczakiem z kuskusem;
- kolacja: ciasteczka owsiane z orzechami.
Dzień 3.
- śniadanie: koktajl malinowy;
- obiad: makaron ze szpinakiem;
- kolacja: krem z pieczonej papryki.
Dzień 4.
- śniadanie: hummus z warzywami i pieczywem;
- obiad: klopsiki ze szpinakiem;
- kolacja: zupa soczewicowa z pomidorami.
Dzień 5.
- śniadanie: jogurt z muesli i sosem owocowym;
- obiad: pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą z makaronem z pesto;
- kolacja: babeczki szpinakowe.
Dzień 6.
- śniadanie: babeczki z brokułami i parmezanem;
- obiad: krem z groszku z grzankami;
- kolacja: sałatka z kuskusem i warzywami.
Dzień 7.
- śniadanie: jajko na miękko, kanapka z hummusem, warzywa;
- obiad: dorsz z sosem malinowym i kuskusem;
- kolacja: sałatka z brokułem i kurczakiem.
Pudełka – jedzenie w kilka chwil
Choć wydawać się może, że tak zróżnicowany jadłospis sprawi, że spędzisz w kuchni długie godziny, nic bardziej mylnego. Odpowiednie rozplanowanie pracy pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Zatem do dzieła!
Etap 1. Zupy
Swoją przygodę z domową dietą pudełkową rozpocznij od przygotowania bulionu warzywnego. Cebulę przypal nad ogniem i włóż do garnka razem z mrożoną włoszczyzną pokrojoną w paski oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej wszystko wodą i gotuj przez 40 minut pod przykryciem. Pod koniec dodaj sos sojowy (3 łyżki).
Soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Dwie papryki pokrój na duże kawałki, usuwając gniazda nasienne. Skrop oliwą i piecz ułożone skórką do góry, aż porządnie się przyrumienią. Obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę. Gotowy bulion podziel na 4 części i przelej do garnków. Przygotuj poszczególne zupy:
- Zupa soczewicowa. Przełóż przepłukaną soczewicę do bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Zblenduj dokładnie na gładką masę.
- Krem z groszku. Do gorącego bulionu dodaj ziemniaki i gotuj, aż staną się półmiękkie. Dodaj mrożony groszek i gotuj jeszcze 15 minut. Dosyp ulubione przyprawy i zblenduj całość.
- Zupa strączkowa. Do bulionu dodaj ziemniaki i gdy staną się miękkie, dołóż fasolkę szparagową. Gotuj kilka chwil, żeby pozostała jędrna i chrupiąca. Podawaj z dużą ilością koperku.
- Krem z pieczonej papryki. Upieczoną, jeszcze ciepłą paprykę obierz ze skórki. Dodaj do gorącego bulionu, dopraw tak, jak lubisz i zblenduj.
Wszystkie zupy przelej do szczelnych pojemników i gdy ostygną, wstaw do lodówki.
Etap 2. Makarony i kasze
Kuskus oraz tagliatelle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe kaszę i makaron przełóż do szklanych pojemników, dzieląc je na porcje zgodnie z jadłospisem.
Bazylię opłucz i pozbądź się łodyg. Dodaj do misy blendera wraz z tartym parmezanem, kilkoma ulubionymi orzechami i odrobiną oliwy. Stwórz gładkie, aksamitne pesto i polej nim jedną z porcji tagliatelle.
Mrożony szpinak podgrzej na patelni. Możesz dodać do niego pod koniec smażenia nieco śmietany. ⅓ przełóż do kolejnej porcji makaronu, drugą część przeznacz na wytrawne babeczki (bez śmietany).
Etap 3. Babeczki
Wymieszaj szklankę mąki z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia, solą i pieprzem. Następnie połącz z jajkiem, podsmażonym szpinakiem, startym parmezanem oraz małym kubeczkiem jogurtu naturalnego. Ciasto przełóż do papilotek i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Dokładnie tak samo przygotuj wersję z brokułem, dodając w miejsce szpinaku ugotowane i rozdrobnione różyczki tego warzywa. Nie zapomnij o swoich ulubionych przyprawach. Trzecią część szpinaku pozostaw do klopsików.
Etap 4. Brukselkowa kolacja
Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, tak, by pozostała chrupiąca. Przekrój każdą sztukę na połówki, przełóż do pudełka, skrop oliwą i posyp parmezanem. Przed kolacją po prostu włóż szklane pudełko do piekarnika i podgrzewaj, aż parmezan się zarumieni.
Etap 5. Malinowe dodatki
Rozmroź maliny i dokładnie zblenduj. Połowę wymieszaj z dwoma kubkami jogurtu naturalnego, by powstał pyszny koktajl śniadaniowy.
Z drugiej części przygotuj sos do dorsza. Puree malinowe podgrzej w rondelku, dodaj łyżeczkę oliwy, sól, pieprz i dwie łyżki octu balsamicznego. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiczku. Tuż przed podaniem podgrzej sos i polej nim rybę.
Etap 6. Ryba
Filet z dorsza umyj. Upiecz z odrobiną oliwy w piekarniku w temperaturze 180oC przez pół godziny. Połowę ryby przełóż do pudełka z kuskusem.
Drugą część dokładnie rozdrobnij, połącz z jajkiem i bułką tartą, uformuj nieduże klopsiki i obsmaż na złoto. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj szpinak i nieco wody oraz klopsiki z dorsza. Duś pod przykryciem. Pod koniec wymieszaj wszystko z odrobiną śmietany.
Etap 7. Kurczak
Teraz czas na dania z kurczaka. Trzy pojedyncze piersi pokrój w większą kostkę. Dwie obsmaż wraz z cebulą, czosnkiem i ulubionymi warzywami, a gdy nieco zmiękną dodaj gorącą wodę z sosem sojowym. Gulasz gotuj przez ok. pół godziny. Możesz dodać do niego wędzoną paprykę w proszku i oregano, by nabrał wyjątkowego aromatu.
Jedną pokrojoną pierś przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą i posyp ulubionymi przyprawami. Upieczone kawałki kurczaka staną się podstawą sałatki z brokułem.
Kulkę mozzarelli zawiń w tę pierś, która została niepokrojona i upiecz razem z resztą mięsa. Ugotowany już wcześniej makaron połączony z pesto uzupełnij teraz kurczakiem nadziewanym serem.
Do upieczonych kawałków dodaj natomiast ugotowany brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz pestki, które lubisz. W małym słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Tak przygotowanego sosu użyj tuż przed posiłkiem.
Etap 8. Hummus
Na koniec kuchennych prac przyrządź hummus, łącząc odcedzoną z zalewy ciecierzycę, pastę tahini oraz z sok z cytryny. Całość po prostu zblenduj na gładką pastę. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wodę.
[1] Bromatologia_2012.indd (ptfarm.pl)
[2] Tamże