Smakowite przepisy na kotlety warzywne idealne do wege burgerów
Burger to klasyczne danie fast food, po które sięgamy, gdy znienacka złapie nas głód. Mięso wołowe, ser, sosy i chrupiąca bułka – choć są smaczne, nie powinny stać się jednak częstymi gośćmi w twojej diecie. Smażone mięso i pieczywo pszenne nie są bowiem synonimami zrównoważonego i pełnego witamin jadłospisu. Dlatego też proponujemy ci smaczne i zdrowe kotlety warzywne, które doskonale sprawdzą się w wege burgerze oraz klasycznie – z ziemniakami i surówką. Sprawdź, jak pyszne i proste w wykonaniu są te prawdziwe bomby witaminowe.
Kotlety bezmięsne – dlaczego warto postawić na dietę opartą na warzywach?
Coraz większa liczba Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że dieta mięsna nie tylko nie jest jedynym możliwym wyborem żywieniowym, lecz również niesie za sobą pewne zagrożenia.
Jakie są najczęstsze powody, dla których Polacy decydują się ograniczać mięso w swojej diecie? Przede wszystkim są to troska o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt gospodarskich oraz chęć zadbania o swoje zdrowie [1]. Przemysłowe hodowle są niezwykle groźne dla przyrody, ponieważ to właśnie produkcja mięsa jest jedną z tych gałęzi gospodarki, które emitują najwięcej gazów cieplarnianych do atmosfery. Nadmierne spożycie produktów tego typu ma również niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, m.in. sprzyja chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy, wzrostowi poziomu cholesterolu we krwi i wielu innych schorzeniom [2].
Dlaczego dieta warzywna to nasza przyszłość?
- pomaga utrzymać właściwą masę ciała, przeciwdziała nadwadze i otyłości;
- dobrze wpływa na mikrobiom jelit;
- korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi tętniczej;
- wspomaga redukcję blaszek miażdżycowych;
- dostarcza mniej tłuszczy nasyconych;
- usprawnia trawienie pokarmów dzięki dużej zawartości błonnika;
- działa przeciwzapalnie;
- poprawia profil lipidowy i oporność na insulinę [3].
Wegetariański burger – co dodać, by był pyszny?
Każdy burger – zarówno ten mięsny, jak i wegetariański – potrzebuje odpowiednich przypraw i dodatków, by w pełni podkreśliły jego smak.
Spośród wielu aromatycznych ziół oraz przypraw te sprawdzą się najlepiej:
- świeża kolendra;
- świeży i suszony koperek;
- świeża natka pietruszki;
- świeży szczypiorek;
- świeże i suszone oregano;
- świeży i suszony rozmaryn;
- suszona bazylia;
- suszony cząber;
- mielona czerwona papryka wędzona słodka i ostra;
- czosnek granulowany.
Świetnym dodatkiem, który nie tylko urozmaici smak wege burgerów, lecz również wpłynie na zawartość korzystnych dla zdrowia składników, są pestki, ziarna i orzechy, takie jak:
- pestki słonecznika;
- pestki dyni;
- siemię lniane;
- czarnuszka;
- orzechy włoskie;
- orzechy piniowe;
- migdały;
- sezam.
Kotlety wegetariańskie – przepisy na warzywne pyszności
Kotleciki wegetariańskie to naprawdę pyszna alternatywa dla mięsnych posiłków. Zrobienie ich nie wymaga umiejętności szefa kuchni ani mnóstwa wolnego czasu. Możesz przygotować je z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce albo poporcjować i zamrozić, by zawsze mieć w zanadrzu zdrowe i pełnowartościowe danie.
Wege burgery przygotujesz tak naprawdę z większości warzyw, które akurat masz w lodówce. Doskonale sprawdzają się w tej roli także mrożonki. Wystarczy bowiem, że rozmrozisz wybrany produkt i bez względu na porę dnia czy roku możesz cieszyć się pełnią smaku warzyw zebranych w szczycie sezonu.
Aby proste kotlety wegetariańskie były naprawdę zdrowe, zatroszcz się również o inne składniki burgera. Zamiast pszennej bułki użyj tej pełnoziarnistej, żytniej i obficie posypanej ziarnami. Nie zapomnij o zieleninie (sałacie karbowanej, roszponce, rukoli bądź innej ulubionej), pełnym potasu pomidorze, dobrych dla jelit kiszonkach (ogórek, rzepa, rzodkiewka, kalafior, marchew) i świeżych warzywach, które lubisz najbardziej.
Kotlet z buraka
Składniki:
- puree z buraków Hortex – 1 opakowanie;
- jajko – 2 sztuki;
- bułka tarta – 3 łyżki;
- świeża kolendra – pół pęczka;
- orzechy włoskie – 3 łyżki;
- limonka – sok z ½ sztuki;
- sól i pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Mrożone puree podgrzej do temperatury pokojowej. Przełóż do miski.
- Dodaj posiekane orzechy, sól, pieprz oraz świeżą kolendrę.
- Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj do masy. Zacznij zagniatać. Jeżeli masa jest zbyt klejąca i wodnista, dosyp bułki tartej.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, uformuj nieduże burgery.
- Ułóż je na papierze do pieczenia i dokładnie posmaruj oliwą.
- Piecz przez pół godziny w temperaturze 180oC, obracając kotlety w połowie czasu.
Wege burger z zielonego groszku
Składniki:
- zielony groszek mrożony Hortex – 1 opakowanie;
- korzeń imbiru – 2 cm;
- pestki słonecznika – 4 łyżki;
- czosnek – 2 ząbki;
- cebula czerwona – ½ sztuki;
- siemię lniane – 2 łyżki;
- mąka owsiana – 2 łyżki;
- jajko – 1 sztuka;
- oregano suszone – ½ łyżeczki;
- sól i pieprz – do smaku;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Ugotuj groszek w osolonej wodzie tak, by pozostał jędrny.
- Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do groszku.
- Czerwoną cebulę posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki.
- Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem do groszku i imbiru. Wsyp siemię lniane i pestki słonecznika wraz ze wszystkimi przyprawami i jajkiem.
- Zblenduj całość na jednolitą masę i uformuj kotleciki.
- Smaż na oliwie, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Kotlet warzywny z bobu
Składniki:
- mrożony bób Hortex– 1 opakowanie;
- czarnuszka – 1 łyżka;
- mąka z ciecierzycy – 4 łyżki;
- kasza jaglana – ½ szklanki suchej;
- jajko – 1 sztuka;
- czosnek – 2 ząbki;
- skórka z cytryny – 1 łyżka;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygnie, obierz go z łupinek i przełóż do miski.
- Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do bobu.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do miski wraz z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, jajkiem, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Uformuj kotleciki i obtocz je w pozostałych 2 łyżkach mąki.
- Upiecz burgery w piekarniku w temperaturze 180oC, aż staną się złociste.
Proste kotlety wegetariańskie z brokuła
Składniki:
- mrożony brokuł Hortex – 1 opakowanie;
- ser cheddar – 200 g;
- bułka tarta;
- suszone pomidory w zalewie – 10 sztuk;
- sos sojowy – 1 łyżka;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Brokuł ugotuj w osolonej wodzie tak, by pozostał al dente.
- Po odsączeniu z wody, podziel go na małe kawałki. Przełóż do miski.
- Do brokuła dodaj starty na tarce o większych oczkach ser cheddar oraz pokrojone w paski pomidory suszone.
- Wlej sos sojowy i oliwę, a następnie zagęść całość bułką tartą.
- Rozgnieć wszystkie składniki widelcem i uformuj kotleciki.
- Smaż na odrobinie oliwy, aż będą rumiane.
[1] Atlas mięsa 2022, Fundacja im. Heinricha Bölla w Warszawie, Instytut na rzecz Ekorozwoju, s.65.
[2] Wpływ diety wegetariańskiej na skład mikrobioty jelitowej
[3] Tamże