Comfort food – co to takiego? Pomysły na jedzenie na pocieszenie i zły humor
to, że musi być rygorystyczna. Raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na tzw. comfort food. Co to jest i jakie potrawy mogą się kryć pod tą nazwą? Podpowiadamy!
Co to jest comfort food?
Żywność ma wiele różnych funkcji. Przede wszystkim ma dostarczać składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jedzenie od wieków kojarzy się też z celebracją, radością, nagrodą. Nie dziwi więc fakt, że wielu ludzi kojarzy sobie swoje ulubione dania z poprawą nastroju. Bo to właśnie w dużej mierze oznacza „comfort food” – jedzenie na pocieszenie. Jednak dosłowne tłumaczenie tej nazwy nie do końca oddaje clue tego stwierdzenia. Comfort food nie musi wiązać się bowiem z koniecznością pocieszenia się, a chęć sięgnięcia po jedzenie nie zawsze związana jest z wystąpieniem nieprzyjemnej sytuacji. Comfort food, zwany też często mood food jest często powiązany z przyjemnymi wspomnieniami z dzieciństwa, np. domowymi potrawami przygotowywanymi według określonej receptury przez najbliższych.
Zobacz też nasze pomysły na tzw. „babcine przepisy”, czyli przysmaki z dzieciństwa>>
Comfort food może być kojarzony z ciężkim, tłustym i niezdrowym jedzeniem. Niejednokrotnie sformułowanie to jest też stosowane zamiennie z innym popularnym pojęciem zaczerpniętym z Zachodu – guilty pleasure. Co to znaczy? Guilty pleasure jest określeniem jedzenia sprawiającego wiele przyjemności, ale wywołującego również wyrzuty sumienia przez to, że jest powszechnie uznawane za niezdrowe lub tuczące. Comfort food może być jednocześnie guilty pleasure, ale… wcale nie musi. Jest to zależne m.in. od tego, co u danej osoby przywołuje pozytywne emocje, koi ją, relaksuje i daje jej uczucie szczęścia[1].
Comfort food a nauka
Pojęcie comfort food, choć modne stało się całkiem niedawno, wcale nie jest nowością. Amerykańscy badacze zajmujący się otyłością już w 1966 r. zauważyli, że wielu dorosłych pod wpływem silnego stresu często sięga po konkretne typy potraw, które nazwali comfort food. Od tej pory pojęcie to jest przedmiotem wielu badań. Jednym z obszarów, które interesują naukowców, są czynniki wpływające na to, jakie pokarmy stają się comfort food. Okazuje się, że jednym z istotnych elementów jest płeć. Kobiety mają tendencję do sięgania po comfort food w momentach stresu i wybierają najczęściej słodkie przekąski, takie jak lody, ciastka czy czekolada. Mężczyźni zaś najczęściej nagradzają się jedzeniem i celebrują nim swoje osiągnięcia. Odwrotnie do płci pięknej, preferują oni słone dania, takie jak pizza czy makarony[2].
Kolejnym czynnikiem różnicującym wybór comfort food jest wiek. Osoby młodsze, w wieku do 30 lat preferują słodkie przekąski, zaś osoby po 35 roku życia częściej wybierają słone bądź wytrawne dania[3].
Comfort food – przepisy na potrawy poprawiające nastrój
Jeśli chcesz dogodzić sobie kulinarnie i sprawić, by Twój dzień stał się lepszy, wykorzystaj jeden z naszych pomysłów na comfort food.
Roślinny comfort food – makaron z truskawkami
Beztroskie wakacje u babci, ogródek pełen pachnących truskawek, a na obiad oczywiście makaron z truskawkami i twarogiem. Te sielskie wspomnienia rezonują w głowie niejednej osoby. Nawet jeśli w Twojej diecie nie ma miejsca na produkty pochodzenia zwierzęcego, możesz odtworzyć ten prosty przepis i stworzyć wegańską wersję comfort food. Jak? To proste!
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 min.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 3 szklanki makaronu świderki z soczewicy czerwonej
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych Hortex
- 1 cytryna
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 łyżki cukru lub słodzika
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej wodą i odstaw.
2. Cytrynę przekrój i wyciśnij z niej sok. Tofu rozdrobnij widelcem w misce. Polej sokiem z cytryny i pozostaw do zamarynowania.
3. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na mniejsze kawałki Możesz je również zblendować.. Jeśli planujesz wykorzystać mrożone truskawki, zalecamy uprzednie rozmrożenie ich.
4. Odcedź tofu. Wyłóż makaron na talerze, posyp cytrynowym tofu, a na wierzch poukładaj truskawki. Całość posyp obficie cukrem/słodzikiem. Smacznego!
Comfort food po polsku – pierogi
Mówisz Polska, myślisz – pierogi! Miska gorących pierogów okraszonych złocistą, podsmażoną cebulką to jedno z tych dań, które gościło niemal w każdym domu. Jeśli do tej pory miło wspominasz wspólne wieczory przy lepieniu pierogów, a ich smak od razu powodował poprawę nastroju, przywołaj te wspomnienia i zrób pyszne pierogi ukraińskie z naszym przepisem.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: ok. 25 pierogów
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 25 ml oleju lub roztopionego masła
- 125-140 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g półtłustego twarogu w kostce
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- Do podania:
- 1 cebula
- 150 g wędzonego boczku
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę i odmierz 125 ml. Odstaw na chwilę, by woda ostudziła się do temperatury 85-90 oC.
2. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
3. Dodaj olej (lub masło) oraz wodę. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką aż do ich połączenia.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10 minut. Jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze odrobinę wody.
5. Wyrobione ciasto zawiń w folię i odstaw na około pół godziny, by „odpoczęło”. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać farsz.
6. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem na gładką masę.
7. Twaróg również rozgnieć i dodaj do ziemniaków, wymieszaj i odstaw do lodówki.
8. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
9. Dodaj cebulę do masy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
10. Z farszu uformuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego).
11. Wyjmij ciasto z folii, podziel je na pół i rozwałkuj cienko.
12. Za pomocą szklanki wycinaj kółeczka.
13. Do każdego kółka włóż kulkę farszu, złóż je na pół i zlep brzegi. Ulepione pierogi odkładaj na tackę posypaną mąką.
14. Przygotuj okrasę. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Podsmaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz, następnie na patelnie wrzuć cebulę i podsmażaj do zarumienienia.
15. Zagotuj w szerokim garnku wodę z solą. Pierogi wkładaj delikatnie i gotuj do wypłynięcia. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz i posyp okrasą. Smacznego!
*jeśli chcesz zrobić sobie jeszcze większą przyjemność, po ugotowaniu pierogów możesz je dodatkowo podsmażyć na patelni.
Comfort food na słodko – babeczki z wiśniami
Mocno czekoladowe muffinki z wiśniami to prosty i obłędnie pyszny sposób na umilenie sobie dnia. Są idealne na drugie śniadanie czy deser.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niecała szklanka cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych wiśni Hortex
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajka, masło, jogurt.
3. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników
4. Do ciasta dodaj wiśnie, czekoladę i wymieszaj.
5. Wyłóż papilotkami formę do muffinków, nałóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek.
6. Piecz przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 °C. Po tym czasie wyjmij i wystudź muffinki na kratce.
Comfort food, gdy nie masz czasu na gotowanie
Jeśli nie masz nastroju lub czasu na przygotowywanie domowych potraw na poprawę humoru, możesz skorzystać ze smacznych dań gotowych. W ofercie Hortex znajdziesz nie tylko mrożone warzywa i owoce, ale też pyszną pizzę z pieca. Kruche i puszyste ciasto, aromatyczny sos ze słodkich pomidorów i Twoje ulubione dodatki to sekret pizzy Hortex. Gotowa w kilka chwil. Spróbuj jednej z 6 pysznych propozycji smakowych – do wyboru jest pizza z szynką i pieczarkami, cztery sery, salami, margharita, a także nowości – chorizo i pepperoni oraz hawajska.
Comfort food to coś więcej niż posiłek – to wspomnienia, pozytywne emocje i powrót do przeszłości za pomocą ulubionych dań. Jeśli więc chcesz poprawić sobie nastrój, przygotuj dla siebie i swojej rodziny pyszny posiłek. Comfort food, guilty pleasure czy mood food – co to znaczy dla Ciebie? Jakie dania pozytywnie Cię nastrajają?
[1] https://dietetycy.org.pl/comfort-food/
[2] tamże
[3] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2473679