Babcine przepisy: przypomnij sobie przysmaki z dzieciństwa
Bardzo często przepisy naszych prababć i babć kojarzą nam się z tym co najprzyjemniejsze: długimi dniami pachnącymi latem, troską, czułością i beztroskim dzieciństwem. Niezapomniane chwile zdają się być zaklęte w ulubionej zupie czy deserze i już po jednym kęsie przenoszą nas do najpiękniejszych wspomnień. Chcesz się otulić mięciutkim kocykiem dzieciństwa? Sprawdź nasze przepisy na kilka wyjątkowych dań jak u babci.
BABCINE SMAKI, CZYLI CZYM JEST COMFORT FOOD?
Comfort food to dania, które potrafią przywołać wspomnienia i wprawić nas w wyjątkowy nastrój[1]. Nutka nostalgii, która towarzyszy nam podczas delektowania się tymi przysmakami sprawia, że warto co jakiś czas do nich powracać. Zapisane w grubych brulionach i starych przepiśnikach receptury to prawdziwe pewniaki w domowym menu – na co dzień i od święta.
Jakie składniki można często znaleźć w comfort food?
- pachnące, soczyste owoce z sadu i pyszne warzywa z pobliskiego targu,
- własnoręcznie przygotowane kluski,
- esencjonalne i pełne aromatu wywary,
- prawdziwe, wiejskie masło i jaja.
BABCINE PRZEPISY NA ZUPY
Nie ma chyba babci, która uważałaby obiad za kompletny, bez wartościowej zupy. Przecież samo danie główne to zdecydowanie zbyt mało, abyśmy byli odpowiednio najedzeni (według babcinych kryteriów).
Jakie są zupy szykowane ręką babci? Pełne chrupiących jarzyn, doprawione tradycyjnymi przyprawami, mające za bazę esencjonalny bulion. Zebrane we własnym ogrodzie albo kupione na ulubionym straganie warzywa są nie tylko podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. To także składniki, które dają mnóstwo wyjątkowych, kulinarnych możliwości – nawet, gdy budżet na obiad jest niewielki.
ROSÓŁ
Ciężko wyobrazić sobie stare przepisy na obiad bez rosołu. To królowa zup w kuchni polskiej. Stanowi bazę do wielu innych potraw. Każdy przygotowuje ją nieco inaczej. W jednym domu gotuje się ją na różnych typach mięs, w innym dodaje do niej lubczyk, a w jeszcze innych – dorzuca kawałek papryczki chili.
Oto przepis, który wypełni całą kuchnię przyjemnym aromatem i sprawi, że posiłek będzie wyjątkową przyjemnością.
Składniki:
- kura – pół tuszki
- szponder – 1 duży
- marchew – 3 sztuki
- pietruszka – 2 sztuki
- seler – ½ sztuki
- por – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- suszone borowiki – 3 sztuki
- liść laurowy – 4 sztuki
- ziele angielskie – 5 sztuk
- pieprz ziarnisty – 5 sztuk
- sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Następnie zalej zimną wodą i dodaj łyżeczkę soli. Odstaw na godzinę.
- Po tym czasie wylej zalewę. Do garnka wlej ok. 3,5 l świeżej i zimnej wody, tak, by w całości przykryła mięso.
- Wodę zagotuj na większym ogniu, następnie zmniejsz go i usuń szumowiny. Gotuj ok. 3 godziny.
- Na tym etapie dodaj obraną włoszczyznę (możesz użyć także mrożonej, pokrojonej w paski), przypal na ogniu cebulkę, na patelni lekko podpraż pieprz oraz czosnek i dodaj wraz z resztą przypraw i grzybkami do zupy. Gotuj kolejne 1,5 godziny.
- Gotowy rosół przelej przez sito i podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki i ulubionym makaronem.
BOTWINKA
Botwinka to prawdziwy smak wiosny. Pełna nowalijek i posypana świeżym koperkiem na stałe wpisała się w naszą kulinarną tradycję. Nie ma wątpliwości co do tego, że najlepszą botwinkę potrafi przygotować ukochana babcia. Gdy pojawia się ochota na wiosenny comfort food, jest to danie idealne.
Składniki:
- botwina – 1 pęczek
- puree z buraka – ½ opakowania
- rosół – 2 l
- włoszczyzna mrożona – ½ opakowania
- ziemniaki – 4 sztuki
- sok z cytryny – 3 łyżki
- śmietana 18% – 150 g
- koperek – ½ pęczka
- jajko – 2 sztuki
Przygotowanie:
- Do gotującego się bulionu mięsnego dodaj poszatkowaną botwinę i purée z buraka oraz włoszczyznę.
- Wlej sok z cytryny, by zachować piękny kolor dania.
- Następnie włóż do garnka z zupą pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gdy warzywa będą już miękkie, przelej zupę do misek. Podawaj z kleksem śmietany, posiekanym koperkiem oraz połówkami ugotowanego na twardo jajka.
ZACIERKOWA
Zacierkowa to zupa naprawdę przepyszna, którą można przygotować w zaledwie kilka chwil. Nasze babcie potrafiły wyczarować w kuchni coś z niczego. I takie właśnie jest to danie. Pożywne, sycące, smaczne i zupełnie nieskomplikowane. Nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej poradzą sobie z przygotowaniem zacierkowej.
Składniki:
- boczek wędzony surowy – 300 g
- ziemniaki – 4 sztuki
- włoszczyzna mrożona – 1 opakowanie
- koperek – ½ pęczka
- cebula – 1 sztuka
- liść laurowy – 4 sztuki
- ziele angielskie – 5 sztuk
- mąka – 5 łyżek
- jajko – 1 duże
- sól – do smaku
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj szczyptę soli i jajka (najlepiej wiejskie). Całość wymieszaj i zagnieć. Następnie, skubiąc, podziel je na małe kluski.
- Boczek pokrój w wąskie paski i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Dodaj włoszczyznę i duś ją przez 5 minut.
- Boczek i włoszczyznę przełóż do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj przypaloną nad ogniem cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe.
- Po dziesięciu minutach dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podzielone na kluseczki ciasto i gotuj aż do miękkości.
- Dopraw solą do smaku.
- Podawaj obficie posypane koperkiem.
PRZEPISY BABCI NA COŚ SŁODKIEGO
Gdy babcina zupa znajdzie się już w żołądku, czas na słodkie co nieco. Po solidnej dawce warzywnych pyszności, dobrze jest zakończyć posiłek smakowitymi daniami z dodatkiem owoców. Aromatyczne i świeże truskawki, wiśnie czy śliwki doskonale sprawdzą się w tej roli. Gdy za oknem panuje chłód i zimowa aura, wcale nie musimy rezygnować z tego pomysłu. Warto wtedy sięgnąć po mrożonki Hortex. Owoce te zamrażane są w pełni sezonu, gdy kryją w sobie najwięcej wartości odżywczych i są najsmaczniejsze. Dzięki temu można zajadać się prawdziwymi pysznościami także w czasie, gdy są one niedostępne w lokalnych warzywniakach.
PLACEK ZE ŚLIWKAMI
Stare babcine przepisy na ciasta mają to do siebie, że są po prostu najlepsze. Odpowiednio słodkie, nieco kwaśne i pachnące tak, że z chęcią zjadłoby się je w całości. Gdy lato powoli zbliża się ku końcowi, w kuchni babć niepodzielnie królują śliwki. To właśnie one wraz z cynamonem stanowią duet idealny.
Składniki:
- masło – 200 g
- jajko – 1 sztuka
- cukier puder – 100 g oraz 2 łyżki do posypania
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mąka – 500 g
- śmietana kwaśna – 2 łyżki
- śliwki mrożone – 1 opakowanie
- cynamon – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Zimne masło, jajko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kwaśną śmietanę zagnieć, uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
- Tortownicę albo formę do tarty posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki bądź bułką tartą. Rozwałkowanym ciastem (⅔ całości) wyłóż foremkę.
- Połówki śliwek rozmroź i wyłóż na ciasto. Posyp je 2 łyżkami cukru pudru i pozostałym, poszarpanym na mniejsze kawałki ciastem.
- Piecz 40 minut bez termoobiegu w temperaturze 190OC aż ciasto się zarumieni. Podawaj z kompotem.
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I SEREM
Czy jest danie, które bardziej przywołuje początek lata niż makaron z truskawkami? To prawdziwa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Zimą, dostępne w sklepach truskawki są pozbawione swojego niesamowitego aromatu. Na szczęście są mrożonki. Dobrze jest mieć zawsze jedno czy dwa opakowania mrożonych warzyw i owoców Hortex w zamrażarce. Dzięki nim, nawet w chłodne miesiące, bez problemu można wyczarować letnie danie.
Składniki:
- truskawki mrożone – 1 opakowanie
- cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie
- twaróg pełnotłusty – 200 g
- śmietana 30% – 2 łyżki
- makaron – 200 g
Przygotowanie:
- Truskawki rozmroź i – gdy będą miękkie – zmiksuj na purée wraz cukrem wanilinowym.
- Prawdziwy, wiejski twaróg wymieszaj ze śmietaną.
- Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się w tym daniu świderki, kokardki albo ozdobne kolanka.
- Makaron wyłóż na dno miski, pokryj masą twarogową i oblej sosem truskawkowym.
[1] https://dietetycy.org.pl/comfort-food/