Buddha bowl
Składniki
- Groszek zielony Hortex 1/2 opakowania
- Brokuł różyczki Hortex 1/2 opakowania
- Marchewka mini Hortex 1/2 opakowania
- Fasolka szparagowa zielona 1/2 opakowania
- Filet z indyka 300 g
- Ulubiony olej, np. lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich 2 łyżki
- Ulubione pestki np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane, orzechy piniowe 1 łyżka
- Sos sojowy 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Jogurt grecki 200 ml
- Posiekany koperek 1 łyżka
- Świeża bazylia garść
- Świeża natka garść
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa ugotuj na parze, pamiętając by najdłużej gotowała się marchewka, następnie brokuł i fasolka, a na końcu groszek – dosłownie chwilkę. Warzywa powinny zachować żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie.
Filet z indyka pokrój w plastry dopraw sosem sojowym i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub upiecz na ruszcie w piekarniku. Jogurt zmiksuj z pokrojoną bazylią i natką pietruszki, następnie dodaj posiekany koperek i całość wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem. Ulubione pestki upraż na suchej patelni. Ugotowane warzywa ułóż kolejno w misce, skrop ulubionym olejem, na środku poukładaj indyka. Całość posyp uprażonymi pestkami. W osobnej miseczce podaj sos lub polej go po warzywach.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Zupa krem z brokułów