Samosy z ziemniaczanym nadzieniem z marchewką i groszkiem
Składniki
- Marchewka z groszkiem HORTEX 1 opakowanie
- Ciasto filo 1 opakowanie
- Ziemniaki 3
- Klarowane masło 50 g
- Przyprawy garam masala 1 łyżeczka
- Ziarna czarnej gorczycy 1 łyżeczka
- Nasiona kolendry 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku wraz z marchewką. Gotuj do miękkości i później odcedź. W tym czasie na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj garam masalę, gorczycę oraz kolendrę i smaż chwilę. Następnie wrzuć warzywa i dalej smaż, dokładnie mieszając.
Później zdejmij z ognia i przełóż do miseczki.
Widelcem rozgnieć powstały farsz, tak by powstała bardziej zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.
Ciasto filo rozmroź, pokrój na paski szerokości ok. 8-10 cm. Pozostałe masło roztop i każdy pasek ciasta posmaruj nim. Następnie nałóż na paski farsz i zawiń je po przekątnej aż do samej góry płata, tak by utworzył się trójkątny pierożek. Pierożki posmaruj masłem, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.