Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Samosy z ziemniaczanym nadzieniem z marchewką i groszkiem

Średnie
Przekąski
60minut
4 porcje

Składniki

  • Marchewka z groszkiem HORTEX 1 opakowanie
  • Ciasto filo 1 opakowanie
  • Ziemniaki 3
  • Klarowane masło 50 g
  • Przyprawy garam masala 1 łyżeczka
  • Ziarna czarnej gorczycy 1 łyżeczka
  • Nasiona kolendry 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku wraz z marchewką. Gotuj do miękkości i później odcedź. W tym czasie na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj garam masalę, gorczycę oraz kolendrę i smaż chwilę. Następnie wrzuć warzywa i dalej smaż, dokładnie mieszając.

Krok 2

Później zdejmij z ognia i przełóż do miseczki.

Krok 3

Widelcem rozgnieć powstały farsz, tak by powstała bardziej zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.

Krok 4

Ciasto filo rozmroź, pokrój na paski szerokości ok. 8-10 cm. Pozostałe masło roztop i każdy pasek ciasta posmaruj nim. Następnie nałóż na paski farsz i zawiń je po przekątnej aż do samej góry płata, tak by utworzył się trójkątny pierożek. Pierożki posmaruj masłem, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Powiązane przepisy

Spróbuj również