Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki
- Kalafior różyczki HORTEX 2 opakowania
- Jajka 2
- Żółta mozzarella (na tarce o drobnych oczkach) 10 dag
- Szczypta oregano
- Papryka słodka 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Rozmrożony Kalafior różyczki HORTEX gotuj w garnku przez około 20 minut. Odcedź. Przesyp z powrotem do garnka i zblenduj na gładką masę.
Wyłóż masę na środek bawełnianej ścierki i odciśnij kalafior z nadmiaru wody. Odstaw do ostygnięcia.
Masę przełóż do garnka, dodaj jajka, starty ser i przyprawy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę. Wymieszaj za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzej do 200 °C.
Blaszkę posmaruj oliwą a następnie wyłóż na nią masę z kalafiora. Uformuj z ciasta okrąg a następnie wyłóż na niego pozostałe składniki. Piecz wszystko około 15-20 minut. Na koniec posyp pizzę szczyptą oregano.