Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Makaron z owocami morza i warzywami

Średnie
Dania główne
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka włoska Hortex 1 opakowanie
  • Pierścienie kalmarów 225 g
  • Krewetki koktajlowe 225 g
  • Masło 3 łyżki
  • Cebula 1 duża
  • Czosnek 2 ząbki
  • Skórka starta z cytryny 1
  • Śmietana 30% 400 g
  • Pęczek pietruszki bardzo mały
  • Makaron kokardki 350 g
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok. Owoce morza przepłucz wodą, osusz i dopraw solą i pieprzem. Rozpuść masło w dużym garnku lub głębokiej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż. Następie dodaj owoce morza. Wszystko wymieszaj i podsmażaj około 10 minut.

Krok 2

Dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny. Wsyp lekko rozmrożoną Mieszankę włoską HORTEX. Wszystko wymieszaj. Przykryj naczynie i duś całość przez około 10 minut. Co jakieś 2-3 minuty przemieszaj delikatnie całość.

Krok 3

Do warzyw i owoców morza dodaj wcześniej przygotowany makaron oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.

Krok 4

Wyłóż gotowe danie na talerz i udekoruj posiekaną pietruszką.

 

 

Powiązane przepisy

Spróbuj również