Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Burrito z szarpaną wieprzowiną i mieszanką meksykańską

Średnie
Dania główne
7godzin + czasmarynowania

Składniki

  • Mieszanka meksykańska Hortex 2 opakowania
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Pszenna tortilla 12
  • Jogurt naturalny gęsty 150 ml
  • Olej 2-3 łyżki
  • Sos tabasco 1 łyżeczka
  • Świeża kolendra
  • Woda 250 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
  • Granulowany czosnek 1 łyżeczka
  • Chili w proszku 1 łyżeczka
  • Mielony kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Mielona kolendra 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę wieprzową włóż do miski, zalej solanką i zostaw na noc w lodówce. Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą.

Krok 2

Następnego dnia wyjmij mięso, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 125ºC i piecz 6 godzin.

Krok 3

Po tym czasie zdejmij z naczynia pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 180ºC i piecz  ok. 30-40 minut.

Krok 4

Tymczasem na dużej patelni w rozgrzanym oleju usmaż składniki dwóch opakowań mieszanki meksykańskiej, na koniec dopraw je solą i sosem tabasco.

Krok 5

Upieczone mięso poszarp widelcem i wymieszaj z sosem powstałym podczas pieczenia.

Krok 6

Wraz z warzywami ułóż je na ciepłej tortilli i zwiń. Podawaj z jogurtem wymieszanym ze świeżo posiekaną kolendrą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również