Burrito z szarpaną wieprzowiną i mieszanką meksykańską
Składniki
- Mieszanka meksykańska Hortex 2 opakowania
- Łopatka wieprzowa 1 kg
- Pszenna tortilla 12
- Jogurt naturalny gęsty 150 ml
- Olej 2-3 łyżki
- Sos tabasco 1 łyżeczka
- Świeża kolendra
- Woda 250 ml
- Sól 1 łyżeczka
- Papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
- Granulowany czosnek 1 łyżeczka
- Chili w proszku 1 łyżeczka
- Mielony kmin rzymski 1 łyżeczka
- Mielona kolendra 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- Sól 1 łyżeczka
Przygotowanie
Łopatkę wieprzową włóż do miski, zalej solanką i zostaw na noc w lodówce. Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą.
Następnego dnia wyjmij mięso, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 125ºC i piecz 6 godzin.
Po tym czasie zdejmij z naczynia pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 180ºC i piecz ok. 30-40 minut.
Tymczasem na dużej patelni w rozgrzanym oleju usmaż składniki dwóch opakowań mieszanki meksykańskiej, na koniec dopraw je solą i sosem tabasco.
Upieczone mięso poszarp widelcem i wymieszaj z sosem powstałym podczas pieczenia.
Wraz z warzywami ułóż je na ciepłej tortilli i zwiń. Podawaj z jogurtem wymieszanym ze świeżo posiekaną kolendrą.