Ciasto owsiane z porzeczką
Składniki
- Czarna porzeczka Hortex 450 g
- Ciasto:
- Mąka owsiana 200 g
- Masło 100 g
- Cukier 100 g
- Jajko 1 sztuka
- Cukier puder 1 łyżka
- Sól szczypta
- Kruszonka:
- Cukier trzcinowy 100 g
- Mąka owsiana 100 g
- Masło 80 g
- Płatki owsiane 80 g
Przygotowanie
Zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami i wstaw je na pół godziny do zamrażalnika, żeby stężało. To samo zrób z kruszonką.
Po tym czasie wyjmij z zamrażalnika ciasto, zetrzyj je na tarce i równomiernie poukładaj na natłuszczonej blasze.
Następnie ułóż na nim porzeczki i całość posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
Kiedy wystygnie, posyp je jeszcze po wierzchu cukrem pudrem.