Pieczone ziemniaki z barszczem ukraińskim
Składniki
- Barszcz ukraiński Hortex 1 opakowanie
- Sera mozzarella 200 g
- Kwaśnej śmietany 100 g
- Duże ziemniaki 4 szt.
- Cebula 1 szt.
- Ząbki czosnku 2 szt.
- Sezamu 1 łyżka
- Oliwy 1 łyżka
- Sosu sojowego 1 łyżka
- Natki pietruszki – siekanej 1 łyżka
Przygotowanie
Ziemniaki umyj i ugotuj w całości na al dente. Ugotowane wyjmij z wody i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż łyżką środek i odstaw.
Cebulę, czosnek i sezam podsmaż na oliwie. Dodaj barszcz i smaż wszystko około 5 – 10 minut. Dodaj sos sojowy, pokrojoną natkę.
Farsz włóż do jeszcze ciepłych łódeczek, posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.