Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pieczone ziemniaki z barszczem ukraińskim

Średnie
Dania główne
50min
4 porcje

Składniki

  • Barszcz ukraiński Hortex 1 opakowanie
  • Sera mozzarella 200 g
  • Kwaśnej śmietany 100 g
  • Duże ziemniaki 4 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Ząbki czosnku 2 szt.
  • Sezamu 1 łyżka
  • Oliwy 1 łyżka
  • Sosu sojowego 1 łyżka
  • Natki pietruszki – siekanej 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości na al dente. Ugotowane wyjmij z wody i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż łyżką środek i odstaw.

Krok 2

Cebulę, czosnek i sezam podsmaż na oliwie. Dodaj  barszcz i smaż wszystko około 5 – 10 minut. Dodaj sos sojowy, pokrojoną natkę.

Krok 3

Farsz włóż do jeszcze ciepłych łódeczek, posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

Powiązane przepisy

Spróbuj również