Zielone lekkie curry z fasolką, kalafiorem i kurczakiem oraz ryżem
Składniki
- Kalafior różyczki Hortex 1 opakowanie
- Fasolka szparagowa zielona Hortex 200 g
- Fasolka szparagowa żółta Hortex 200 g
- Mięso z piersi kurczaka 300 g
- Mleczko kokosowe 400 ml
- Bulion 250 ml
- Ryż Basmati 100 g
- Trawa cytrynowa 1 łodyga
- Zielona pasta curry 5 łyżeczek
- Czosnek 1 ząbek
- Goździki 2-3 sztuki
- Świeża kolendra garść
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę curry, starty czosnek oraz imbir i chwilę smaż, mieszając.
Później wrzuć pokrojone w cienkie paseczki mięso, obsmaż je i zalej bulionem.
Trawę cytrynową obierz z twardych zewnętrznych liści, roztłucz białą część i dodaj do garnka.
Po 10 minutach wrzuć mrożone warzywa i wlej mleko kokosowe, a garnek przykryj pokrywką i całość duś jeszcze ok. 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą.
Gotowe curry posyp posiekaną, świeżą kolendrą i podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem goździków.