Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami

Średnie
Przepisy świąteczne
40minut
4 porcje

Składniki

  • Zupa grzybowa Hortex 1 opakowanie
  • Bulion Warzywny 600 ml
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Mąka pszenna razowa 250 g
  • Mleko 150 ml
  • Woda 100 ml
  • Jajka 3 sztuki
  • Majeranek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.

Krok 2

Dodaj lekko rozmrożone warzywa i zalej bulionem.

Krok 3

Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotuj ok. 15 minut.

Krok 4

W tym czasie przygotuj kluseczki. Do miksera dodaj mąkę, jajka, wlej mleko, wodę i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

Krok 5

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

Krok 6

Nad gotującą się wodą ustaw durszlak i wylej do niego ciasto, energicznie rozcierając je drewnianą łyżką. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Krok 7

Zupę podawaj z gotowymi kluseczkami. Wcześniej możesz ją zmiksować na krem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również