Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami
Składniki
- Zupa grzybowa Hortex 1 opakowanie
- Bulion Warzywny 600 ml
- Czosnek 3 ząbki
- Cebula 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Mąka pszenna razowa 250 g
- Mleko 150 ml
- Woda 100 ml
- Jajka 3 sztuki
- Majeranek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj lekko rozmrożone warzywa i zalej bulionem.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotuj ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj kluseczki. Do miksera dodaj mąkę, jajka, wlej mleko, wodę i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
Nad gotującą się wodą ustaw durszlak i wylej do niego ciasto, energicznie rozcierając je drewnianą łyżką. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Zupę podawaj z gotowymi kluseczkami. Wcześniej możesz ją zmiksować na krem.