Imbirowa zupa rozgrzewająca
Składniki
- Zupa jesienno - zimowa Hortex 1 opakowanie
- Mięso z szynki lub karkówki 300 g
- Cebula 1
- Zielona papryczka chili 1
- Czosnek 2 ząbki
- Świeży imbir 2-3 cm
- Sos sojowy 4 łyżki
- Sok z limonki lub cytryny 3 łyżki
- Oliwa 3 łyżki
- Sezam 2 łyżki
- Mąka 1 łyżka
- Cukier 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym i odstaw mniej więcej na 30 minut.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek, imbir, cebulę, cukier i papryczkę, a następnie mięso oprószone mąką.
Smaż kilka minut, po czym wlej 3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj warzywa i gotuj znowu kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.
Zupę imbirową podawaj gorącą, posypaną prażonym sezamem.