Fasolka po bretońsku w pomidorach
Składniki
- Zupa fasolowa Hortex 1 opakowanie
- Pomidory krojone z puszki 400 g
- Bulion 500 ml
- Kiełbasa myśliwska 150 g
- Boczek wędzony 200 g
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 2 ząbki
- Olej 2 łyżki
- Listki laurowe 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
- Majeranek 1 łyżka
- Ziele angielskie 3 ziarenka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek i smaż do ich zrumienienia.
Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz zupę fasolową.
Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dodaj bulion i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia.
Wrzuć pomidory, dodaj koncentrat, cukier, przyprawę z saszetki, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj majeranek. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.