Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pasztet warzywny

Średnie
Przekąski
60minut
4 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Marchewka z groszkiem Hortex 1 opakowanie
  • Migdały 200 g
  • Jajka 6 sztuk
  • Świeża kolendra 2 łyżeczki
  • Otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
  • Olej lub klarowane masło kilka łyżek
  • Czerwone cebule
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę z groszkiem i włoszczyznę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i przesmaż z zeszkloną wcześniej cebulą. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut (aż warzywa zmiękną).

Krok 3

Potem odstaw do ostygnięcia i zmiksuj. Tymczasem na patelni upraż migdały (pokrusz je na małe kawałki) i połącz z gotową masą. Dodaj też skórkę z pomarańczy, posiekaną kolendrę i jajka.

Krok 4

Wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wypełnij przygotowaną masą i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Powiązane przepisy

Spróbuj również