Pasztet warzywny
Składniki
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Marchewka z groszkiem Hortex 1 opakowanie
- Migdały 200 g
- Jajka 6 sztuk
- Świeża kolendra 2 łyżeczki
- Otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
- Olej lub klarowane masło kilka łyżek
- Czerwone cebule
- Sól
Przygotowanie
Marchewkę z groszkiem i włoszczyznę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i przesmaż z zeszkloną wcześniej cebulą. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut (aż warzywa zmiękną).
Potem odstaw do ostygnięcia i zmiksuj. Tymczasem na patelni upraż migdały (pokrusz je na małe kawałki) i połącz z gotową masą. Dodaj też skórkę z pomarańczy, posiekaną kolendrę i jajka.
Wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wypełnij przygotowaną masą i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.