Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Torcik serowo-warzywny

Średnie
Desery

Składniki

  • Szpinak Rozdrobniony HORTEX 1 opakowanie
  • Mieszanka meksykańska HORTEX 1 opakowanie
  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  • Zimne masło 3/4 kostki
  • Jajka 2
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Czosnek 1 płaska łyżeczka
  • Chudy serek śmietankowy 500 g
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nadzienie serowe: Mieszankę meksykańską HORTEX przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Serek przełóż do miski, dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Ciasto: Rozmroź Szpinak HORTEX i odcedź z nadmiaru wody. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj kawałki masła, jajka, przyprawy oraz odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3.

Krok 3

Mniejszą część ciasta rozwałkuj na okrąg odrobinę większy od tortownicy i wyłóż nim dno naczynia oraz boki, robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód nakłuj widelcem i zapiekaj około 20-25 minut w 180 °C.

Krok 4

Większą część ciasta rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj serkiem, posyp drugą połową tartej mozzarelli i zwiń w roladę. Roladę pokrój na kawałki szerokości około 1,2-1,5cm.

Krok 5

Na podpieczony spód wyłóż przygotowaną masę serowo-warzywną. Wyrównaj wierzch i ułóż na nim roladki jedna obok drugiej. Całość wstaw ponownie do piekarnika nastawionego na 180 °C na 25 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150-160 °C i piecz jeszcze 45-50 minut. Nad tortownicą wstaw pustą blaszkę, by nie spiec wierzchu (pod koniec możesz ją wyjąć, by ładnie zrumienić górę).

Powiązane przepisy

Spróbuj również