Torcik serowo-warzywny
Składniki
- Szpinak Rozdrobniony HORTEX 1 opakowanie
- Mieszanka meksykańska HORTEX 1 opakowanie
- Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
- Zimne masło 3/4 kostki
- Jajka 2
- Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Czosnek 1 płaska łyżeczka
- Chudy serek śmietankowy 500 g
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Nadzienie serowe: Mieszankę meksykańską HORTEX przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Serek przełóż do miski, dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto: Rozmroź Szpinak HORTEX i odcedź z nadmiaru wody. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj kawałki masła, jajka, przyprawy oraz odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3.
Mniejszą część ciasta rozwałkuj na okrąg odrobinę większy od tortownicy i wyłóż nim dno naczynia oraz boki, robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód nakłuj widelcem i zapiekaj około 20-25 minut w 180 °C.
Większą część ciasta rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj serkiem, posyp drugą połową tartej mozzarelli i zwiń w roladę. Roladę pokrój na kawałki szerokości około 1,2-1,5cm.
Na podpieczony spód wyłóż przygotowaną masę serowo-warzywną. Wyrównaj wierzch i ułóż na nim roladki jedna obok drugiej. Całość wstaw ponownie do piekarnika nastawionego na 180 °C na 25 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150-160 °C i piecz jeszcze 45-50 minut. Nad tortownicą wstaw pustą blaszkę, by nie spiec wierzchu (pod koniec możesz ją wyjąć, by ładnie zrumienić górę).