Auszpik czyli galareta z kurczakiem
Składniki
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Marchewka z groszkiem Hortex 200 g
- Pierś kurczaka 1 sztuka
- Woda 1-1,5 l
- Żelatyna 40 g
- Liść laurowy 2 sztuki
- Ziele angielskie 4 ziarenka
- Pieprz 8 ziarenek
- Ocet 1 łyżka
- Posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka
- Sól
Przygotowanie
Do garnka z wodą włóż umytą pierś z kurczaka, dodaj włoszczyznę, marchewkę z groszkiem liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dopraw wszystko solą oraz octem i gotuj ok. 30 minut.
Później przecedź. W gorącym wywarze (powinno go być ok. litra) rozpuść żelatynę.
Następnie pierś kurczaka pokrój w kosteczkę, a ugotowane warzywa wymieszaj z natką i rozłóż do 6 miseczek.
Na koniec na warzywach ułóż kurczaka i zalej wywarem.
Miseczki włóż do lodówki i trzymaj je tam do momentu, aż galaretka się zetnie.
Oprócz marchewki z groszkiem i mięsa do miseczek można włożyć połówki ugotowanego na twardo jajka.