Śledzik pod buraczkową pierzynką
Składniki
- Barszcz ukraiński HORTEX 1 opakowanie
- Płaty śledziowe (matjas) 4 sztuki
- Jajka 2 sztuki
- Ogórki kiszone 3 sztuki
- Cebula 1 sztuka
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Majonez 3 łyżki
- Oliwa 3 łyżki
- Musztarda 1 łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
- Szczypiorek 1 pęczek
- Sok z całej cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Śledzie polane sokiem z cytryny posmaruj musztardą, pokrój i odstaw mniej więcej na 30 minut. Tymczasem na oliwie usmaż warzywa, dopraw je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wystudź. Ogórki i cebulę drobno posiekaj, a majonez wymieszaj z jogurtem.
Śledzie i warzywa układaj warstwami, smarując sosem majonezowym.
Na koniec na grubej tarce zetrzyj ugotowane wcześniej jajka i ułóż je na sałatce. Przed podaniem posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.