Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

Średnie
Dania główne
30minut
3 porcje

Składniki

  • Brukselka Hortex 1 opakowanie
  • Wędzony kurczak 200 g
  • Pomidory 1 puszka
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 - 3 łyżki
  • Ostra papryka 1 sztuka
  • Gałązki majeranku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj pokrojone pomidory.

Krok 3

Duś na małym ogniu 10 min. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką.

Krok 4

Dodaj brukselkę i pokrojonego kurczaka. Duś jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą.

Krok 5

Posyp gałązkami majeraku.

Krok 6

Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również