Tajska zupa kalafiorowa
Składniki
- Zupa kalafiorowa z koperkiem HORTEX 1 opakowanie
- Mięso z piersi kurczaka 500 g
- Bulion 500 ml
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Imbir kawałek (ok. 3 cm)
- Czosnek 2 ząbki
- Papryczka chili - bez pestek 1
- Soku z limonki lub cytryny 3 łyżki
- Olej, najlepiej sezamowy 3 łyżki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Sos rybny 2 łyżki
- Curry 1 łyżka
- Zielona pasta curry 1 łyżeczka
- Świeża kolendra
Przygotowanie
Do garnka, na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojony imbir, czosnek i papryczkę. Smaż chwilę i dodaj: curry, sos sojowy i rybny. Następnie dodaj warzywa, bulion, mleko kokosowe, cukier i sok z limonki. Na koniec dodaj pokrojone mięso z kurczaka. Gotuj ok. 10-15 min.
Gotową zupę przelej na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.