Zupa krem z brokułów
Składniki
- Brokuły różyczki Hortex 1 opakowanie
- Bulion warzywny 600 ml
- Kwaśna śmietana 150 ml
- Płatki migdałowe 100 g
- Cebula 1
- Oliwy z oliwek 2-3 łyżki
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie, na patelni.
Następnie do wrzącego bulionu warzywnego wrzuć brokuły oraz podsmażoną cebulę i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Później całość zmiksuj na gładką masę.
Śmietanę przelej do kubeczka, dodaj 2-3 łyżki wrzącego wywaru i wymieszaj tak, żeby nie było grudek.
Zahartowaną śmietanę wlej do zupy. Całość dopraw do smaku, startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy krem brokułowy możesz podawać z prażonymi płatkami migdałowymi.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym