Jak zrobić pizzę wegetariańską?
Historycznie rzecz biorąc pierwsze pizze były wegetariańskie, choć trudno to sobie wyobrazić, ponieważ obecnie na prostym cieście możemy zjeść kawałki mięsa, wędlin, owoce morza i właściwie wszystko, co kucharzowi przyjdzie do głowy. Jak jednak przygotować pizzę, by najbardziej była zbliżona do włoskiego oryginału?
Historia pizzy
Placki z ciasta chlebowego, podawane z oliwą i ziołami jadano już w starożytności. Można by je uznać za prawzory pizzy. Były popularnym pożywieniem biedaków z okolic Neapolu. Gdy zaczęto uprawiać pomidory i dodawać je do prostego wypieku, ten posmakował wówczas i bogatszym mieszkańcom miasta. Jednakże prawdziwa pizza neapolitańska została wypieczona w XIX wieku i nazwano ją na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej „Margheritą”. Na cienki placek drożdżowy piekarz nałożył sos pomidorowy, plastry sera mozzarella i listki bazylii – tak powstały kolory włoskiej flagi.
Przepis na pizzę – jakie składniki przygotować na pizzę?
Na dwie spore pizze będziesz potrzebować:
- 40 dkg mąki
- 4 dkg drożdży
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- szczyptę soli, pieprzu
- zioła (świeże lub suszone): bazylia, tymianek, oregano
- 20 dkg sera mozzarella (może być więcej, jeśli lubisz dużo sera)
- 4 pomidory lub sos pomidorowy,
- warzywa, np. brokuły, fasolka szparagowa (mogą być mrożone Hortexu), papryka, cebula.
Jak zrobić ciasto do pizzy?
Zacznij od przygotowania ciasta, pamiętając, że ciasto drożdżowe nie lubi zimna i przeciągów. Tak więc:
- Drożdże wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami ciepłej wody, cukrem i odrobiną soli, dodaj 4 łyżki mąki, jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno wystarczyć 20 minut).
- Mąkę wsyp do dużej miski lub na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, wyrośnięte drożdże i resztę wody (teraz już może być chłodna), wymieszaj łyżką.
- Ciasto dobrze zagnieć rękami, aż przestanie lepić się do palców.
- Zrób z ciasta dwie kule, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Następnie każdą kulę rozwałkuj na cienki (3 mm) placek, ponakłuwaj go widelcem, wtedy pozostanie nadal cienki.
Sos i warzywne dodatki do pizzy wegetariańskiej
Mamy już doskonałe cienkie ciasto – bazę do pizzy. Jednak sekretem tego dania jest sos wykonany ze świeżych aromatycznych warzyw. Nie sięgaj po dosładzane gotowe sosy w słoiku! Sos do pizzy możesz przygotować w bardzo prosty sposób: Rozgnieć jeden pomidor z odrobiną oliwy i rozsmaruj powstałą masę na cieście. Następnie, posyp ziołami, rozłóż przygotowane warzywa i plastry sera mozzarella (to samo powtórz z drugim plackiem).
Jakie warzywa są najlepsze na pizzę? Każde jest dobre, trzeba jednak pamiętać o ich obróbce! Te, które zabierają dużo wody (np. cukinia, bakłażan), warto wcześniej podsmażyć. Nie tylko zredukuje to ilość wilgoci, ale też wydobędzie smak. Pizzę o cienkim cieście piecze się krótko, dlatego warto obgotować twardsze warzywa (np. na parze) przed umieszczeniem ich na placku.
Jak piec pizzę?
Pizza wychodzi najsmaczniejsza, gdy jest pieczona w wysokiej temperaturze – nawet 250 stopni Celsjusza i więcej. Im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia. To, ile czasu placek powinien spędzić w piekarniku, zależy także od grubości ciasta.
Do pieczenia pizzy używamy obu grzałek piekarnika (górnej i dolnej). Lepiej jednak zrezygnować z nawiewu, ponieważ przyspiesza on podpiekanie sera i zamiast pysznej ciągnącej się mozzarelli możesz uzyskać serową skorupę.
Jak upiec idealne ciasto na pizzę? Najlepiej jest pilnować procesu pieczenia, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz przygodę z włoskim przysmakiem. Wówczas masz pewność, że pizza będzie dokładnie taka, jak lubisz. Cienkie ciasto na pizzę może być gotowe już w ok. 3 minuty. Z kolei grubsze ciasto albo pieczenie w niższej temperaturze wydłuża czas nawet do 20 minut.