Jak ugotować brokuły?
Brokuły pochodzą prawdopodobnie z Cypru i są popularne na całym świecie. Choć na pierwszy rzut oka trudno w to uwierzyć, brokuły to … kapusta szparagowa. Słowo brokuł pochodzi od włoskiego słowa broccolo , co oznacza „kwitnący grzebień kapusty ” i jest zdrobnieniem od brocco , oznaczającego „mały gwóźdź” lub „kiełek”. Chiny i Indie łącznie stanowią 73% światowej produkcji tego warzywa.
Brokuły – zielone, smaczne i przede wszystkim zdrowe warzywo
Brokuły pokochaliśmy za ich wyrazisty smak, walory zdrowotne, wyjątkową teksturę i wiele możliwości przyrządzania. By były zielone i smaczne, nie należy ich zbyt długo gotować. Wtedy brokuły się rozgotowują, a co gorsza – tracą piękny, zielony kolor i sporo właściwości zdrowotnych.
Gotowanie brokuła – jak i ile gotować brokuły?
- Oddziel końcówkę jak najbliżej różyczek warzywa i pooddzielaj je od siebie. Skróci to czas gotowania i zapewni równomierną miękkość wszystkim kawałkom. Do wody, w której mają być gotowane brokuły, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól. Przy gotowaniu na parze możesz brokuły skropić cytryną, ale sól dodaj dopiero po zakończeniu gotowania.
- Do sałatek brokuły gotuj najkrócej. Wystarczy ok. 2–5 minut, by nabrały miękkości i nie utraciły chrupkości. Bezpośrednio po odcedzeniu przełóż je na chwilę do garnka z lodowatą wodą, by je zahartować.
- Jako dodatek do dania gotuj brokuły ok. 7–10 minut, kontroluj ich kolor. Jeśli zaczną tracić zielony kolor, odcedź je wcześniej.
- Na parze brokuły gotuj mniej więcej 10 minut, by uzyskały idealną konsystencję.
Brokuły mrożone, wymagają krótszego gotowania niż świeże, ponieważ podczas procesu produkcyjnego poddawane są blanszowaniu.
Brokuły – ich właściwości i walory zdrowotne
Są cenione ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz niską kaloryczność: 100 gramowa porcja dostarcza 29 kalorii i jest bogatym źródłem witaminy C oraz witaminy K (blisko 100% dziennego zapotrzebowania). Surowe brokuły składają się w 89% z wody, 7% z węglowodanów, 3% z białka i zawierają znikomą ilość tłuszczu.
Dania z brokułem
Brokuły można wykorzystać w wielu przepisach, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i mogą odgrywać główną rolę w wielu daniach. Zupa-krem z brokuła, brokułowe kotlety z jajkiem i serem feta, sałatka z gotowanymi brokułami czy też pesto słonecznikowo-brokułowe to najbardziej znane przepisy na to warzywo. Brokuł świetnie komponuje się z pieczonym makaronem, wołowiną w stylu azjatyckim, jako nadzienie do pierogów i włoskich tortellini, składnik warzywnych pulpetów, a nawet samodzielnie smażone w tempurze!
Jak zachęcić małe dzieci do jedzenia brokułów?
Dzieci często nie chcą jeść samych brokułów, dlatego warto je przemycić. Ugotowane na parze, można dodać do muffinek warzywnych, zielonej zupy-kremu, wielowarzywnych pulpetów lub w formie pesto zmiksowanego z natką