Jak zrobić chłodnik?
Chłodnik przywędrował do nas z Litwy i zadomowił się w naszych kuchniach na dobre. Nie ma lepszej zupy na upalne letnie dni. Znakomicie orzeźwia, a witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw sprawiają, że organizmowi dostarczamy tego, co niezbędne dla zdrowia. To prosta potrawa, którą możesz przygotować w wielu wersjach i za każdym razem jest równie smaczna.
Przepis na chłodnik litewski
Oto przepis na 4 porcje. Jeśli chłodnikiem chcesz poczęstować większą liczbę gości, odpowiednio zwiększ proporcje.
Składniki na chłodnik
- Litr jogurtu lub maślanki,
- 2 pęczki botwinki,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 4 ogórki gruntowe,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
Chłodnik krok po kroku – przygotowanie
- Umyj botwinkę.
- Odkrój od liści buraczki, obierz je i pokrój w cienkie plasterki.
- Przez 20 minut gotuj buraczki w pół litra wody. W tym czasie posiekaj liście i łodygi botwinki. Dorzuć do buraczków i gotuj jeszcze 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Dodaj sok z cytryny.
- Pokrój ogórki w drobna kostkę lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj szczypior i koperek, wyciśnij czosnek przez praskę.
- Warzywa połącz z ostudzoną botwinką, wlej jogurt lub maślankę.
- Wymieszaj, przypraw do smaku.
- Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik w innych odsłonach
Dla urozmaicenia letniego menu, możesz przygotowywać chłodnik w nieco zmienionych wersjach, na przykład:
- do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pęczek rzodkiewki,
- nie używaj botwinki, tylko zwiększ liczbę ogórków,
- dla ostrości smaku dodaj odrobinę startego chrzanu.
Chłodnik w wersji egzotycznej
Chłodnik z awokado możesz podać jako elegancką przystawkę.
Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado,
- pół litra jogurtu,
- 1 ogórek gruntowy
- sok z limonki lub z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- pół pęczka natki z pietruszki,
- kilka rzodkiewek,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz rzodkiewek i natki, dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem, dla dekoracji dołóż pokrojoną w cienki plasterki rzodkiewkę i listki pietruszki.
Chłodnik pomidorowy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: płaska łyżeczka soli; po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru; szczypta kminku.
Wykonanie:
Pomidory i paprykę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w drobne kawałki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodać oliwę z oliwek, sok cytrynowy oraz przyprawy. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzony.
Chłodnik biały
Składniki:
- 1 seler
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła
- 2 cebule słodkie
- 1 litr kefiru
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- płatki migdałowe do dekoracji
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Pokrojony w drobną kostkę cebulę, czosnek, seler i jabłko przysmażamy na maśle. Do wysokiego naczynia dodajemy kefir, jogurt oraz przyprawy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi.