Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak zrobić chłodnik?

chłodnik - przepis

Chłodnik przywędrował do nas z Litwy i zadomowił się w naszych kuchniach na dobre. Nie ma lepszej zupy na upalne letnie dni. Znakomicie orzeźwia, a witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw sprawiają, że organizmowi dostarczamy tego, co niezbędne dla zdrowia. To prosta potrawa, którą możesz przygotować w wielu wersjach i za każdym razem jest równie smaczna.

Przepis na chłodnik litewski

Oto przepis na 4 porcje. Jeśli chłodnikiem chcesz poczęstować większą liczbę gości, odpowiednio zwiększ proporcje.

Składniki na chłodnik

  • Litr jogurtu lub maślanki,
  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Chłodnik krok po kroku – przygotowanie

  1. Umyj botwinkę.
  2. Odkrój od liści buraczki, obierz je i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Przez 20 minut gotuj buraczki w pół litra wody. W tym czasie posiekaj liście i łodygi botwinki. Dorzuć do buraczków i gotuj jeszcze 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Dodaj sok z cytryny.
  5. Pokrój ogórki w drobna kostkę lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj szczypior i koperek, wyciśnij czosnek przez praskę.
  6. Warzywa połącz z ostudzoną botwinką, wlej jogurt lub maślankę.
  7. Wymieszaj, przypraw do smaku.
  8. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  9. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik w innych odsłonach

Dla urozmaicenia letniego menu, możesz przygotowywać chłodnik w nieco zmienionych wersjach, na przykład:

  • do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pęczek rzodkiewki,
  • nie używaj botwinki, tylko zwiększ liczbę ogórków,
  • dla ostrości smaku dodaj odrobinę startego chrzanu.

Chłodnik w wersji egzotycznej

Chłodnik z awokado możesz podać jako elegancką przystawkę.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • pół litra jogurtu,
  • 1 ogórek gruntowy
  • sok z limonki lub z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka natki z pietruszki,
  • kilka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz rzodkiewek i natki, dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem, dla dekoracji dołóż pokrojoną w cienki plasterki rzodkiewkę i listki pietruszki.

Chłodnik pomidorowy

chłodnik pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli; po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru; szczypta kminku.

Wykonanie:

Pomidory i paprykę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w drobne kawałki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodać oliwę z oliwek, sok cytrynowy oraz przyprawy. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzony.

Chłodnik biały

Składniki: 

  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule słodkie
  • 1 litr kefiru
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Pokrojony w drobną kostkę cebulę,  czosnek, seler i jabłko przysmażamy na maśle. Do wysokiego naczynia dodajemy kefir, jogurt oraz przyprawy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi.

Pozostałe porady