Jak zrobić pasztet warzywny?
Dobra gospodyni nie wyrzuca jedzenia, za to potrafi wykorzystać resztki, by przygotować wartościowe danie. Podobnie jest z warzywami z rosołu: pozostaje ich sporo, więc często robi się z nich sałatki warzywne. Alternatywnie proponujemy przygotowanie pasztetu z wcześniej ugotowanych warzyw z mięsnego wywaru.
Przepis na pasztet z warzyw. Składniki
Lista składników jest dość długa, ale większość z nich na pewno posiadasz w kuchni.
Składniki:
- 3 szklanki zmielonych ugotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler i in., dowolne proporcje, choć z przewagą marchwi),
- 2 szklanki ugotowanej fasoli lub soczewicy,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 3 cebule,
- 0,5 kg pieczarek lub grzybów leśnych,
- 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia cebuli i grzybów oraz do wysmarowania blachy.
Przyprawy:
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- inne dowolne przyprawy (2 łyżeczki).
Jeśli nie masz gotowanych warzyw, możesz wykorzystać mrożone warzywalub mieszanki warzywne z Hortexu. Wystarczy je lekko obgotować, odcedzić i zblendować.
Sposób przygotowania warzywnego pasztetu
Zakładając, że warzywa, ziemniaki, kasza i fasola są już ugotowane i ostudzone, przystępujemy do przygotowania innych składników:
- cebule pokrój i usmaż na złoto,
- pieczarki obierz, pokrój i usmaż (leśne grzyby przed smażeniem lekko obgotuj).
Następnie:
- zmiel wszystkie warzywa, grzyby i kaszę jaglaną w maszynce do mięsa,
- do zmielonej masy dodaj przygotowane przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną,
- dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej rękami (nie mikserem),
- odstaw na 20 minut, by smaki się połączyły,
- formę posmaruj olejem i posyp cienką warstwą bułki tartej,
- włóż masę do foremki, mocno dociśnij i wyrównaj,
- piecz przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pasztet można podawać na ciepło, z odrobiną konfitury z borówek lub żurawiny, ewentualnie z chrzanem. Równie dobrze smakuje na zimno jako „wkład” do kanapki – wraz z liściem sałaty, plasterkami ogórka (świeżego lub kiszonego) lub kawałkiem papryki.
Inne rodzaje pasztetów warzywnych
Jeśli pasztet warzywny z mieszanki warzyw nie jest tym, czego szukasz w kuchni, możesz zdecydować się na danie z tylko jednego! Pasztet z cukinii, pasztet z marchewki, a może pasztet z kalafiora? Ich zaletą jest to, że można je przygotować zawsze, o każdej porze roku. Warto je wypróbować i wprowadzić do swojej kuchni nowe (i zdrowe!) smaki.
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to jedna z najpopularniejszych alternatyw dla mięsnych. W smaku jest bardzo delikatny – dodaje się do niego marchewkę, dzięki czemu smak cukinii jest nieco przygaszony. To dobra wiadomość nawet dla tych osób, które nie przepadają za cukinią w ogóle. Taki pasztet wege przygotowuje się szybko (po połączeniu warzyw z kaszą manną lub bułką tartą, pianą z białek i żółtkami jajek oraz wymieszaniu piecze się całość w piekarniku przez około godzinę) i może być podany na wiele różnych sposobów. Pasztet warzywny z cukinii świetnie smakuje na kanapce z dodatkiem ogórka kiszonego, można go też wykorzystać do przygotowania burgerów i przekąsek na imprezę lub spotkanie ze znajomymi.
Pasztet z kalafiora
Jeśli mamy ochotę na pasztet, a pod ręką brakuje nam odpowiedniego mięsa, możemy postawić też na pasztet z kalafiora. Ten pasztet warzywny fit będzie idealnym rozwiązaniem dla osób przebywających na diecie oraz dla tych, które chcą wzbogacić swój jadłospis o więcej witamin i naturalnych składników odżywczych. By przygotować ten wegański pasztet, przygotuj ziemniaki, kaszę jaglaną, prażony słonecznik i kalafiora oczywiście! Warzywa podpiecz w piekarniku, a następnie wszystko zblenduj w gładką masę. Piecz pasztet przez około 40 minut w 200 stopniach i gotowe! Tę pyszną przekąskę i dodatek do kanapek możesz przygotować w dowolnym czasie – z powodzeniem bowiem możesz wykorzystać mrożone warzywa od Hortex!
Pasztet z marchewki
Pasztet warzywny z marchewki? Czemu nie! To kolejne rozwiązanie, które pomoże Ci wzbogacić codzienne menu o porcję zdrowych i pożywnych warzyw! Przygotuj: marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, przyprawy oraz kaszę mannę lub kaszkę kukurydzianą (jeśli postawisz na tę drugą opcję, przygotujesz pasztet bezglutenowy). Połączone składniki włóż do piekarnika na około 50 minut i gotowe! Pasztet z marchewki możesz przygotować na wiele sposobów, dlatego warto wypróbować wiele przepisów i znaleźć ten najlepszy! Zawsze warto jednak pamiętać, by na składniki wybierać warzywa najlepszej jakości!