Jak przyspieszyć rozmrażanie? Rozmrażanie w mikrofalówce i piekarniku
Tradycyjne rozmrażanie żywności może zająć nawet kilka godzin. Istnieją jednak sposoby, by znacznie przyspieszyć cały proces, nie ryzykując utratą dobrego smaku, odpowiedniej konsystencji i wartości odżywczych rozmrażanych produktów. Rozmrażanie w piekarniku i mikrofalówce – bo o nich mowa – jest bezpieczne i wygodne i stanowi doskonałą alternatywę dla standardowego rozmrażania. Pod warunkiem, że urządzenia te są wyposażone w funkcję „defrost”.
Mrożonki – jak je prawidłowo rozmrażać?
Najbezpieczniejszym i najpewniejszym (ale jednocześnie najdłuższym) sposobem rozmrażania produktów spożywczych jest umieszczenie ich w nieprzeciekającym naczyniu na dolnej półce lodówki. Dzięki niskiej temperaturze obudzone ze snu mikroorganizmy nie namnażają się na powierzchni rozmrażanej żywności tak szybko, jak ma to miejsce podczas rozmrażania w temperaturze pokojowej (czego nie zalecamy). Nie ryzykujemy więc wystąpieniem późniejszych problemów żołądkowych.
Co więcej, powolne rozmrażanie w lodówce pozwala zachować właściwą konsystencję produktów (z mrożonki nie robi się nieapetyczna papka) i chroni je przed utratą cennych wartości, zwłaszcza witamin, które szybko się utleniają.
Błyskawiczne rozmrażanie w mikrofalówce
Gdy zależy nam na czasie, z pomocą w rozmrażaniu żywności przychodzą nowoczesne technologie.
Jednym z urządzeń umożliwiających szybkie rozmrożenie produktów żywnościowych bez uszczerbku dla ich smaku, konsystencji i wartości, jest kuchenka mikrofalowa z funkcją rozmrażania. Ten popularny sprzęt, obecny niemal w każdym gospodarstwie domowym, bez problemu radzi sobie z błyskawicznym rozmrożeniem mięsa, ryb, ciast, warzyw, owoców czy gotowych potraw.
Produkty spożywcze można tu rozmrażać w opakowaniach, w których zostały zamrożone (np. w woreczkach polietylenowych czy pudełkach z tworzywa sztucznego, odpornego na działanie wysokich temperatur) albo przełożyć je na talerz lub do szklanego pojemnika.
Jak rozmrażać w kuchence mikrofalowej?
Podczas rozmrażania mięsa, ryb i warzyw, warto wykorzystać specjalny ruszt albo sitko, które umożliwią ściekanie wody. Pieczywo i ciasto najlepiej ułożyć na papierowych ręcznikach, które łatwo chłoną wilgoć.
Większe produkty (np. kurczaka) przed umieszczeniem w mikrofalówce warto owinąć papierem do pieczenia. Dzięki temu zyskamy pewność, że rozmrażanie będzie równomierne. Z tego samego powodu jednogarnkowe i płynne dania – zupy, gulasze, leczo, podczas rozmrażania należy kilkakrotnie przemieszać.
Dowiedz się, ile trwa rozmrażanie mięsa, ryb, chleba, warzyw, owoców.
Szybkie rozmrażanie w piekarniku
Kolejnym urządzeniem, które pozwala na całkowicie bezpieczne i szybkie rozmrożenie produktów spożywczych jest domowy piekarnik wyposażony w funkcję rozmrażania. Cały proces odbywa się tu bez włączania grzejników – podczas rozmrażania pracują tylko wentylatory.
W piekarniku dobrze rozmrażają się mięsa, ryby, owoce, warzywa, a także pieczywo czy ciasta. Przy rozmrażaniu poszczególnych produktów, warto zastosować podobne triki, jak podczas rozmrażania w mikrofalówce.
Pamiętajmy, że rozmrażanie żywności w rozgrzanym piekarniku, bez uwzględnienia opcji „defrost”, może zakończyć się katastrofą. Nie bądźmy zdziwieni, gdy część produktu (zwłaszcza wierzch i spód) przypali się, podczas gdy