Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Kolorowe lasagne warzywne

Średnie
Dania główne
65minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka węgierska Hortex 2 opakowania
  • Makaron typu lasagne 1 opakowanie
  • Ser mozzarella 4 kule
  • Ser dojrzewający typu bursztyn 150 g
  • Mleko 1 l
  • Mąka pszenna 100 g
  • Masło 100 g
  • Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
  • Pomidory 1 puszka
  • Olej rzepakowy 5-6 łyżek
  • Sok z całej cytryny
  • Pieprz biały
  • Świeża bazylia
  • Oregano
  • Sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie

Krok 1

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i zmieszaj ją z gorącym mlekiem, tak by powstał sos beszamelowy. Całość dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Krok 2

W rondlu o szerokim dnie przesmaż na oleju rzepakowym mieszankę węgierską wraz z pomidorami z puszki, świeżą bazylią i oregano. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Krok 3

Do naczynia do zapiekania wlej niewielką  ilość sosu beszamelowego, ułóż plaster makaronu i polej sosem warzywnym.

Krok 4

Następnie znowu dodaj sos beszamelowy, makaron,  plastry sera mozzarella, sos warzywny i tarty ser. Czynność tę powtórz cztery razy, zachowując kolejność: sos beszamelowy, makaron, ser mozzarella, sos warzywny, tarty ser.

Krok 5

Tak przygotowane lasagne  warzywne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na  30 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również