Kolorowe lasagne warzywne
Składniki
- Mieszanka węgierska Hortex 2 opakowania
- Makaron typu lasagne 1 opakowanie
- Ser mozzarella 4 kule
- Ser dojrzewający typu bursztyn 150 g
- Mleko 1 l
- Mąka pszenna 100 g
- Masło 100 g
- Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
- Pomidory 1 puszka
- Olej rzepakowy 5-6 łyżek
- Sok z całej cytryny
- Pieprz biały
- Świeża bazylia
- Oregano
- Sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i zmieszaj ją z gorącym mlekiem, tak by powstał sos beszamelowy. Całość dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
W rondlu o szerokim dnie przesmaż na oleju rzepakowym mieszankę węgierską wraz z pomidorami z puszki, świeżą bazylią i oregano. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Do naczynia do zapiekania wlej niewielką ilość sosu beszamelowego, ułóż plaster makaronu i polej sosem warzywnym.
Następnie znowu dodaj sos beszamelowy, makaron, plastry sera mozzarella, sos warzywny i tarty ser. Czynność tę powtórz cztery razy, zachowując kolejność: sos beszamelowy, makaron, ser mozzarella, sos warzywny, tarty ser.
Tak przygotowane lasagne warzywne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 30 minut.